Decizie de ultimă oră luată la nivelul Guvernului de la Paris!

Creşterea preţurilor la electricitate, plafonate în Franţa şi în 2023

Având în vedere creşterile importante de preţ la energie electrică, Agnes Pannier-Runacher, ministrul Tranziţiei Energetice, a anunţat că Guvernul lucrează la un nou plafon pentru creşterea preţului electricităţii pentru toţi consumatorii, în anul 2023.

Ea a explicat că fără un astfel de plafon, francezii ar fi trebui să suporte o creştere cu 40% a facturilor la curent în 2022, faţă de numai 4%, cât a fost de fapt.

„Guvernul şi-a asumat responsabilităţi pentru a atenua creşterea preţurilor la energia electrică şi fără mecanismul pe care l-am pus în mişcare creşterea nu ar fi fost de 4% ci de 40% (în 2022). Iniţiativa noastră va fi la fel anul viitor”, a declarat ministrul francez pentru postul german de radio RTL, potrivit EFE.

Mai multe detalii în legătură cu acest plafon vor fi totuşi oferite în următoarele zile, a precizat ministrul Tranziţiei Energetice, care a adăugat că măsura va fi stabilită împreună cu ministrul Economiei, Bruno Le Maire, şi cu premierul Elisabeth Borne.

Limitarea preţurilor va fi compensată de noi venituri, a explicat oficialul francez, pentru a menţine obiectivul de deficit pentru 2023 de 5% din PIB.

Ce se întâmplă cu cele peste 20 de reactoare nucleare oprite în prezent în Franţa?

În interviul acordat RTL, Agnes Pannier-Runacher a vorbit şi despre cele aproape jumătate din totalul de 56 de reactoare nucleare din Franţa care în prezent nu funcţionează din motive de mentenanţă.

Ministrul speră că majoritatea reactoarelor vor redeveni operaţionale pentru a nu lipsi energia electrică în această iarnă.

„În fiecare săptămână de întâlnim cu cei de la EDF (compania care operează centralele nucleare) pentru a afla dacă s-au înregistrat avansuri”, a declarat ministrul Tranziţiei Energetice.

Cât despre soluţiile la nivel european atunci când vine vorba despre criza energiei, Agnes Pannier-Runacher a precizat că, la Bruxelles, Comisia Europeană lucrează pentru a prezenta statelor membre propuneri, printre care figurează un impozit pentru companiile energetice şi un plafon pentru preţul gazelor.

„Suntem în favoarea propunerii de a cere producătorilor o contribuţie pentru că, pentru majoritatea, costurile de producţie practic nu au variat, dar preţul la care vând da, a explodat”, a declarat ministrul, fără a oferi detalii suplimentare despre această posibilă taxă.