Propunerea Franței urmărește să deblocheze reforma politicii în materie de migraţie, care se loveşte de divizările dintre europeni apărute în timpul crizei din 2015.

„Progres major la consiliul miniştrilor de interne cu privire la Pactul pentru azil şi migraţii: sprijin al unei largi majorităţi pentru două reglementări pentru întărirea protecţiei frontierelor UE şi un mecanism de solidaritate pentru a ajuta statele membre (aflate) sub presiune puternică”, a scris vineri Gérald Darmanin pe contul său de Twitter.

Ministrul Afacerilor Interne din Franța a precizat că, în zilele următoare, preşedinţia franceză a Consiliului UE şi Comisia Europeană vor organiza o reuniune a platformei de solidaritate create la cererea oficială a lui Emmanuel Macron pentru a da o traducere concretă acestui „acord istoric”.

Franța propune Uniunii Europene să repartizeze solicitanţi de azil din statele mediteraneene

Menționăm faptul că propunerea înaintată miniştrilor europeni ai Afacerilor Interne, reuniţi vineri la Luxemburg, prevede un „mecanism de solidaritate” cu o durată de un an, ce poate fi prelungită apoi, relatează agenția de presă AFP.

În prezent, statele membre ale Uniunii Europene şi țările europene din Spaţiului Schengen sunt invitate să se angajeze la relocalizări de solicitanţi de azil din statele de primă intrare sau să le acorde acestora o contribuţie financiară sau o contribuție în resurse umane.

Textul prevede stabilirea unui număr anual de relocalizări. Momentan, obiectivul este de 10.000 de relocalizări în primul an. În prezent, „mai mult de zece ţări” sunt dispuse să primească solicitanţi de azil în cadrul unor relocalizări, a adăugat Gérald Darmanin.

Tot vineri, ministrul Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Karner, a pledat pentru o politică puternică de control la frontierele Uniunii Europene, apreciind că trebuie să existe un echilibru între nevoia de securitate şi libertatea de circulaţie.

Austria vrea ca frontierele UE să aibă o politică mai puternică de control

„Da, libertatea de circulaţie este importantă. Este o componentă esenţială a UE. Dar trebuie să asigurăm şi securitatea, iar aceasta este atât de importantă încât controalele la frontiere în interiorul UE pot fi necesare în unele situaţii”, a spus vineri Gerhard Karner.

Ministrul Afacerilor Interne din Austria a afirmat ferm că NU este de acord ca traficanţii de migranţi să creadă că „Europa este deschisă, Europa îi primeşte”.

În prezent, Austria şi alte state membre UE şi state din Spaţiul Schenge  au instituit controale temporare la frontierele lor, invocând migraţia ilegală şi terorismul, relatează agenția de presă DPA.

Amintim faptul că, în luna aprilie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că statele membre ale Spaţiului Schengen pot prelungi astfel de controale doar în cazul unor ameninţări serioase la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.