Deși măsura nu mai este obligatorie din 16 mai, se recomandă din nou purtarea unei măști în mijloacele de transport în comun, a declarat luni, la RTL, ministrul Sănătății, Brigitte Bourguignon. Această recomandare intervine într-un moment în care Franța și Europa se confruntă cu o recrudescență a epidemiei și cu o creștere a numărului de contaminări.
Odată cu reluarea infecțiilor Covid-19 în țară, francezii sunt din nou invitați să poarte mască în mijloacele de transport în comun. Această obligație fusese ridicată la 16 mai, dar protecția a rămas „recomandată”, deoarece „nu am ieșit din al cincilea val”, deși situația spitalelor se îmbunătățește, a avertizat Olivier Véran.
Deși purtarea măștii nu este încă obligatorie, acum este mai degrabă o „cerere” decât o „recomandare”.
„Nu voi merge atât de departe încât să spun că trebuie să o facem, dar vă cer. Este suficient să vă uitați la un hol de gară sau la un tren aglomerat pentru a ști că trebuie să vă protejați pe dumneavoastră și pe ceilalți. Este aproape o datorie civică”, a pledat ministrul Sănătății, Brigitte Bourguignon, luni, la RTl.
Un stimulent care, potrivit acesteia, se referă la „toate zonele închise”.
Până luni, 27 iunie, au fost raportate 17.601 cazuri noi, ceea ce reprezintă o creștere de 52,2% într-o săptămână. Cu toate acestea, rata de spitalizare rămâne în ușoară creștere, 5,9% în șapte zile, dar +13,4% pentru internările la terapie intensivă în ultimele șapte zile. Brigitte Bourguignon ia lucrurile în serios: „Trebuie să fim foarte atenți cu această recuperare”.
Reapariția epidemiei în Europa
În timp ce Franța pare să vrea încă să încurajeze mai degrabă decât să oblige, alte țări dau dovadă de mai multă fermitate în fața reapariției epidemiei. Italia, care miercuri, 22 iunie, a înregistrat o creștere de 63,4% în 7 zile, a decis la jumătatea lunii iunie să prelungească până la 30 septembrie obligația de a purta măști FFP2 în mijloacele de transport în comun (cu excepția avioanelor). În Marea Britanie, infecțiile zilnice au atins din nou cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei.
Apel la vaccinare
În consecință, guvernul face apel la cei mai vulnerabili să apeleze din nou la vaccinare. Într-adevăr, creșterea actuală a numărului de contaminări poate fi explicată în parte prin „declinul imunitar” al populației, care vede cum efectele protecției legate de o infecție sau de o doză de vaccin se diminuează cu timpul. Săptămâna trecută, guvernul a îndemnat, prin urmare, persoanele în vârstă să primească al doilea vaccin de rapel „cât mai curând posibil”, pe fondul unei „redresări moderate a epidemiei”.
Un sfert dintre persoanele eligibile au primit al doilea rapel Covid, o rată care este „în mod clar insuficientă”, a declarat guvernul. Până în prezent, în Franța, au fost injectate mai puțin de 2,2 milioane de doze de rapel, din peste 8,7 milioane de persoane eligibile – în special persoane de peste 60 de ani și persoane imunocompromise, scrie La Tribune.
„Fac apel la persoanele care nu s-au vaccinat să o facă foarte repede”, a mai spus luni Brigitte Bourguignon, adăugând că o a patra doză de vaccin ar fi probabil necesară pentru toată lumea.
Sistemul de monitorizare a sănătății și a siguranței
O altă măsură avută în vedere de executiv este reînființarea unui card de sănătate la sosirea în Franța, în Corsica și în teritoriile franceze de peste mări. Un proiect de lege este în curs de pregătire pentru a menține „un sistem de monitorizare și siguranță sanitară” până în martie 2023.
Dar, potrivit documentului, publicat de site-ul Atlantico, această măsură nu ar trebui să prelungească dincolo de 31 iulie posibilitatea reactivării stării de urgență sanitară și nici un permis de sănătate sau de vaccinare pentru a restricționa accesul la anumite locuri sau adunări în interiorul frontierelor franceze.