Franța ridică obligația de vaccinare pentru îngrijitori și alte cadre medicale
Impusă în plină criză sanitară, obligaţia de vaccinare împotriva COVID-19 va fi ridicată pentru îngrijitori şi alte cadre medicale în Franţa, unde guvernul a promis joi să urmeze recomandarea în această direcţie a Înaltei Autorităţi de Sănătate (HAS).
Franţa se pregăteşte astfel să se alăture multor altor ţări care au revenit asupra obligaţiei de a se vaccina împotriva Covid, precum Germania, Italia, Statele Unite şi Australia. Alte ţări, precum Suedia, Elveţia, Spania şi Portugalia nu au recurs niciodată la această măsură.
În vigoare de 18 luni, obligaţia de vaccinare împotriva Covid se apropie de final. HAS şi-a revizuit, de fapt, doctrina şi de acum sugerează ca vaccinul „să fie ferm recomandat” pentru profesioniştii în cauză.
Numărul de cazuri noi a scăzut
Schimbarea este justificată de o dinamică epidemică mai favorabilă. „Numărul de cazuri noi a scăzut în mod clar”, în timp ce au apărut „noi variante a căror virulenţă este mai puţin importantă”, a explicat specialistul în boli infecţioase Elisabeth Bouvet în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP, potrivit Agerpres.
În acest context şi cu „peste 95% din cadrele medicale” care au primit cel puţin două doze de vaccin, obligaţia „nu mai este necesară din punct de vedere ştiinţific şi medical”, a adăugat ea. Ministrul Sănătăţii, François Braun, s-a angajat să urmeze rapid această recomandare.
România nu a achiziționat nicio doză de vaccin în 2023
În ceea ce privește situația din România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că pentru anul 2023 nu a fost achiziţionată nicio doză de vaccin împotriva COVID-19.
De asemenea, el a menționat că România are negocieri cu Comisia Europeană şi producătorii pentru încetarea sau reducerea drastică a contractelor de achiziţii de vaccinuri, încheiate anterior mandatului său de foştii miniştri.
El a explicat că în 2021 a fost încheiat un memorandum pentru livrarea de vaccinuri Moderna de 6 milioane de doze de vaccin, „în condiţiile în care fuseseră deja achiziţionate 3 milioane, din care au fost folosit un singur milion şi mai erau 2 milioane în stoc”, memorandum semnat de ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Vlad Voiculescu.
Rafila a adăugat că un alt memorandum a fost semnat de premierul Florin Cîţu, viceprim-ministrul Dan Barna, la propunerea Ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, prin care au fost contractată, pentru anul 2022 şi 2023, o cantitate de 39 milioane de doze de vaccin.