Franţa ridică tonul la EDF

Guvernul francez a „amintit” grupului EDF că preţurile de pe piaţa energiei sunt reglementate încă de stat, respingând propunerea grupului de majorare cu 20% a tarifelor la electricitate în termen de 3-4 ani. Şeful administraţiei prezidenţiale, Claude Gueant, a promis duminică francezilor că majorările de preţ la energie vor fi „extrem de limitate”. Statul francez deţine 85% din acţiunile EDF, companie listată pe bursa de la Paris din 2005. Reprezentan

Guvernul francez a „amintit” grupului EDF că preţurile de pe piaţa energiei sunt reglementate încă de stat, respingând propunerea grupului de majorare cu 20% a tarifelor la electricitate în termen de 3-4 ani.

Şeful administraţiei prezidenţiale, Claude Gueant, a promis duminică francezilor că majorările de preţ la energie vor fi „extrem de limitate”. Statul francez deţine 85% din acţiunile EDF, companie listată pe bursa de la Paris din 2005.

Reprezentanţii guvernului de la Paris s-au arătat anterior „iritaţi” de declaraţiile publice prin care directorul general al EDF, Pierre Gadonneix, cerea diverse majorări de preţuri fără a se consulta în prealabil cu autorităţile. Unii consilieri guvernamentali au avertizat că „viitorul pe termen lung” al lui Gadonneix ca director al EDF ar putea fi „ameninţat”.

EDF îngrijorează populaţia

„Este regretabil că şeful EDF îngrijorează populaţia prin afirmaţii despre majorări de preţ despre care ştie că nu vor fi acceptate de guvern”, a declarat Gueant duminică la postul de radio Europe 1.

Disputa privind tarifele la energie din Franţa subliniază echilibrul delicat dintre interesele financiare ale unei companii parţial privatizate şi agenda politică a guvernului care o controlează.

Gueant a arătat că Franţa a investit masiv în ultimele decenii în infrastructura energetică, pentru a oferi populaţiei şi industriei electricitate mai ieftină în comparaţie cu alte state europene.

EDF deţine circa 60 de centrale nuclearelectrice în Franţa şi susţine că trebuie să majoreze preţurile pentru a finanţa investiţii, evaluate la 7,5 miliarde de euro în acest an, faţă de 2,5 miliarde de euro în 2008.

SURSA: Mediafax