Ministrul francez al Sănătății atrage atenția că Parisul riscă „sancțiuni grele” din partea Comisiei Europene, dacă nu aplică până la finele anului o regulă europeană legată de contrafacerea medicamentelor. Acesta a precizat că Franța este cu mult în urmă față de alte țări europene în această privință.
În lipsa unei aplicări până la sfârşitul anului a unei reguli europene privind contrafacerea medicamentelor, Franţa riscă „sancţiuni grele” din partea autorităţilor de la Bruxelles, a avertizat luni ministrul francez al Sănătăţii, François Braun, anunţând la rândul său „sancţiuni” pentru farmaciştii recalcitranţi, relatează AFP.
Franța riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene
Această reformă, numită „serializare”, constă în adăugarea unei pictograme alb-negru (cunoscută sub denumirea de „datamatrix”) pe fiecare cutie de medicamente, pentru a urmări parcursul acesteia de la fabrică la farmacie şi pentru a combate astfel contrafacerile la scară europeană. Legiferată din 2011 printr-o directivă de la Bruxelles, măsura a intrat în vigoare la începutul anului 2019.
Însă „Franţa a rămas în urmă la acest subiect, cu mult în urma celorlalte ţări ale Uniunii Europene”, a subliniat ministrul Braun în cadrul unui colocviu al Ordinului Farmaciştilor.
„Această întârziere expune Franţa la sancţiuni grele din partea Comisiei Europene, de ordinul a câteva sute de milioane de euro”, a adăugat el.
Ministrul francez a avertizat aşadar „cu resemnare” că Guvernul de la Paris va aplica „foarte curând sancţiuni pentru farmaciştii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile”.
Până în prezent, puţin peste 56% dintre farmaciile franceze sunt verificate şi conectate la centrul naţional de verificare a medicamentelor, conform celui mai recent raport al FSPF, principalul sindicat al farmaciştilor din Franţa.
Executivul de la Paris va debloca peste o jumătate de miliard de euro
De asemenea, ministrul francez al Sănătății a promis, luni, un nou pachet financiar pentru sistemul de sănătate. În special, acesta trebuie să permită acoperirea costurilor suplimentare „legate de Covid-19”.
Executivul dorește să demonstreze că a făcut din finanțarea sistemului nostru de sănătate o prioritate. Ministrul François Braun a anunțat decizia luată de executiv de a debloca 543 de milioane de euro pentru spitalele publice.
Această sumă va fi inclusă într-un amendament la proiectul de buget al Securității Sociale. Ea „face parte din efortul nostru fără precedent de a sprijini spitalele și personalul care le conduce”, a declarat ministrul.
La începutul lunii noiembrie, ministrul promisese deja un pachet de aproximativ 400 de milioane de euro, pentru a răspunde urgențelor pediatrice în special. Executivul alocase inițial 150 de milioane de euro. De asemenea, ministrul aprobase prelungirea majorării orelor de noapte pentru personalul medical și auxiliar.