Franţa a avertizat Bulgaria şi România că nu va permite aderarea lor la spaţiul Schengen dacă vor continua să-i creeze probleme cu romii lor, scrie miercuri cotidianul sofiot Sega, potrivit Agerpres.
Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a repetat ameninţarea formulată de predecesorul său Brice Hortefeux din guvernul de centru-dreapta al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, şi anume că influxul de imigranţi romi ar putea costa aderarea celor două ţări la spaţiul european fără frontiere. Pentru prima dată, însă, o asemenea condiţie este pusă într-un mod atât de direct, comentează publicaţia bulgară.
Într-un schimb de replici în cadrul unei emisiuni a postului de radio France info, purtătorul de cuvânt al organizaţiei "Vocea romilor", Samir Mile, a spus că ministrul Valls ‘ar putea să poarte culorile partidului lui Sarkozy’ pentru că nu este nicio diferenţă în politicile celor două cabinete. "Nu vreau să intru într-o discuţie cu această organizaţie, dar nicio tabără de romi nu trebuie tolerată", a răspuns Manuel Valls. El a adăugat că este obligat de lege să aplice deciziile judecătoreşti pentru distrugerea taberelor de romi.
Într-un interviu publicat marţi de cotidianul Liberation, ministrul Valls a pledat pentru "fermitate" şi a afirmat că statele din care provin romii trebuie ‘să-şi asume responsabilitatea integrării minorităţilor lor". Întrebat de France Inter cum se pot face presiuni asupra României sau Bulgariei, Manuel Valls a răspuns că ‘acestor ţări li se dau mijloace foarte însemnate pentru a permite integrarea, inserţia’ ţiganilor, care suferă "discriminări", ca în Ungaria, adaugă EFE. ‘Se pot exercita presiuni’ pentru că România şi Bulgaria nu fac parte încă din spaţiul Schengen, astfel că ‘aceste ţări pot fi convinse să promoveze alte politici, este indispensabil’, a mai spus Manuel Valls.
În Franţa locuiesc circa 15.000 de romi din cele două ţări, dintre care 90% provin din România, iar restul din Bulgaria. În ciuda campaniei permanente de trimitere a lor acasă, numărul lor rămâne aproape constant pentru că majoritatea imigranţilor expulzaţi se întorc din nou în Franţa, notează jurnalul.
cum a reacţionat MAE
Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu neplăcută surprindere de declaraţiile deputatului francez Philippe Meunier privind renegocierea tratatelor cu Uniunea Europeană pentru a permite expulzarea românilor fără venituri.
"Ministerul Afacerilor Externe consideră îngrijorătoare astfel de declaraţii la adresa cetăţenilor unui alt stat membru şi în totală contradicţie cu valorile şi principiile europene. De altfel, ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, a transmis deja o scrisoare deputatului francez Philippe Meunier prin care îşi exprimă dezacordul cu privire la declaraţiile profund discriminatorii, cu caracter xenofob, care contravin, în totalitate, valorilor şi normelor europene şi relaţiilor dintre statele membre UE. Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea respectării ferme a principiului liberei circulaţii a persoanelor în Uniunea Europeană şi a libertăţii de stabilire pentru toţii cetăţenii europeni", se arată într-un comunicat MAE dat publicităţii miercuri.
Deputatul Philippe Meunier, reprezentant al Uniunii pentru o Mişcare Populară, de dreapta, a declarat sâmbăta trecută că preşedintele Franţei, Francois Hollande, "ar trebui să ceară o renegociere a tratatelor europene" pentru a "permite expulzarea românilor fără resurse", potrivit ziarului Liberation.
Într-un comunicat, reprezentantul Dreptei populare scrie că locuitorii ‘din oraşele franceze afectate de acest flagel cer guvernului să-şi asume responsabilitatea pentru a pune capăt cartierelor de magherniţe, cerşetoriei agresive şi numărului mare de spargeri şi furturi’.