Înalți oficiali ai celor mai mari două puteri ale UE, Franța și Germania, au acuzat SUA că practică prețuri excesive pentru gazul natural lichefiat (GNL) și că se folosesc de războiul din Ucraina și de criza energetică pentru a obține profit și a face Europa dependentă de gazul său.
Înainte de războiul din Ucraina, Rusia era cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, cu o cotă de 55%, în principal datorită prețurilor mai mici în comparație cu livrările de GNL.
Ponderea importurilor de gaz natural lichefiat din SUA a crescut de la 28% la 45%
Cu toate acestea, după izbucnirea războiului, Europa a început să introducă sancțiuni împotriva Rusiei, reducând achizițiile de la Gazprom, în timp ce gigantul energetic rus de stat a răspuns prin reducerea livrărilor de gaze către țările UE.
UE a fost forțată să înceapă să importe GNL, atât din SUA, cât și din alte țări, dar ponderea SUA a crescut brusc, de la 28% la 45%. Pe de altă parte, livrările din Rusia au scăzut cu 75%.
Statele Unite au fost criticate de ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Mair, și de ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Le Mair a declarat recent în fața parlamentarilor francezi că conflictul din Ucraina nu trebuie să aibă ca rezultat dominația economică a SUA și o Europă slăbită.
SUA nu ar trebui să li se permită să domine piața globală a energiei, în timp ce UE suferă consecințele conflictului din Ucraina, a declarat Le Mair, potrivit Balkan Green Energy News.
El a mai spus că este inacceptabil să se permită SUA să exporte GNL la prețuri de patru ori mai mari decât cele plătite de companiile din țară. De asemenea, ministrul francez a făcut apel la stabilirea unei relații mai echilibrate între SUA și Europa.
Habeck: Chiar și unele țări prietene practică prețuri astronomice pentru gaz
Robert Habeck i-a acuzat pe exportatorii de GNL, inclusiv SUA, că practică prețuri prea mari pentru gaz, în condițiile în care cea mai mare economie europeană se luptă să își echilibreze mixul energetic fără livrările rusești și când companiile germane închid facilități de producție din cauza costurilor ridicate ale gazului, potrivit rapoartelor.
Habeck a declarat pentru Neue Osnabruecker Zeitung că unele națiuni, chiar și cele prietene, practică în unele cazuri „prețuri astronomice”, adăugând că această situație a creat probleme despre care trebuie să se vorbească.
El a amintit că SUA au apelat la UE atunci când costurile țițeiului au sărit în sus, iar rezervele naționale ale Europei au fost folosite atunci pentru a domoli prețurile. O astfel de solidaritate, în opinia sa, ar fi bună și pentru limitarea prețurilor la gaze, a spus el.
De asemenea, Habeck a făcut apel la UE să sincronizeze achizițiile de gaze pentru a reduce prețurile, în loc ca fiecare țară să se supraliciteze reciproc, ceea ce duce la creșterea prețurilor.