Producţia de vin a Franţei ar urma să ajungă în proporții de până la 44,6 milioane de hectolitri în anul 2022, cu 18% mai mult decât producţia afectată de îngheţ din anul 2021, a anunţat, vineri, Ministerul francez al Agriculturii.
Autoritățile au precizat că anul acesta culesul viei a început mai devreme din cauza secetei, iar procesul se apropie de sfârşit, a relatat Reuters.
Datele prezentate vineri de către Ministerul Agriculturii din Franța sunt peste estimările anterioare de 44 milioane de hectolitri şi cu 4% peste media din ultimii cinci ani. Un hectolitru este echivalent cu 100 de litri de vin sau aproximativ 133 de sticle standard.
Potrivit Ministerului Agriculturii de la Paris, culesul viilor în regiunea Champagne s-a încheiat cu aproximativ 12 zile mai repede decât media din ultimii 10 ani. Astfel, autoritățile se așteaptă ca producţia totală de vin să se dubleze comparativ cu cea de anul trecut, datorită și condiţiilor meteo favorabile din acest an.
În Bordeaux producţia de vin este prognozată să fie cu 5% sub media multianuală
De asemenea, în regiunea Bordeaux, unde culesul viilor s-a încheiat la sfârșitul lunii septembrie, producţia de vin este prognozată fie cu 5% sub media multianuală.
Bordeaux a fost lovit de o secetă anul acesta care a afectat creşterea strugurilor, la care s-au adăugat frigul din primăvară şi căderile de grindină din luna iunie, care, la fel, au afectat unele plantaţii.
Sud-estul Franței a fost afectat de secetă, ceea ce va duce la scăderea producției de vin în această regiune
Regiunea Alsacia din estul Republicii Franceze, la fel şi regiunile din sud-vestul Franţei au fost şi acestea afectate de o secetă prelungită. Așadar, ministerul Agriculturii se așteaptă ca producţia de vin din aceste regiuni să fie prognozată cu 11%, respectiv 21% sub mediile multianuale.
Vinul este cel mai important produs agricol al Franţei. În mod normal, Franţa, Spania şi Italia concurează, în fiecare an, pentru titlul de cel mai mare producător mondial de vin.