Spre deosebire de anii precedenți în care aceste urări se limitau la recunoștință și mulțumiri, de această dată şeful statului a făcut anunțuri foarte importante. Războiul de la granițele UE obligă…
Astfel, președintele anunță creșterea bugetului apărării în legea de programare militară 2024-2030 la 400 de miliarde de euro, față de 43,9 miliarde în acest an. Franța se pregătește pentru orice situație, chiar dacă războiul nu este (încă) la frontiere.
În același context, Emmanuel Macron anunță că bugetul pentru serviciile secrete va crește cu 60%.
Dar, probabil cel mai interesant în cadrul anunțurilor făcute azi este “creșterea capacității de disuasiune”, ceea ce înseamnă creșterea numărului de ogive nucleare. În prezent, Franța dispune de 290 de ogive.
Franța este singura putere nucleară în UE de la plecarea Marii Britanii și se găsește în obligația de oferi o acoperire de disuasiune tuturor țărilor din UE, chiar dacă în doctrina nucleară franceză primează apărarea teritoriului naţional.
Franța este, de asemenea, singurul membru al Consiliului de Securitate al ONU din UE.
Prin comparație, Germania și-a ridicat bugetul pentru apărare la 100 de miliarde de euro.
Totuși, prima ţară privind bugetul de apărare este Polonia, care aloca 5% din PIB. Franța vine abia pe locul doi.
Ne aflăm foarte departe de manifestațiile pacifiste împotriva testelor nucleare pe care le-a făcut Jaques Chirac în atolul Mururoa și de scăderea continuă a bugetului apărării, în special sub guvernele socialiste.
O propunere încă în analiză este aceea a restabilirii unui serviciu național universal. Dacă principiul este reținut, ceea ce se caută acum este modalitatea de a-l pune în practică.
De la trecerea la armata profesională și suprimarea serviciului militar obligatoriu, multe din cazarmele militare s-au transformat în obiective civile.