Franţa şi Germania au planuri mari. Cele două țări europene își doresc o recuperare economică ''verde'' a Uniunii Europene în urma pandemiei COVID-19.
Mai exact, în opinia celor două țări, recuperarea economică ar urma să cuprindă foi de parcurs de redresare pentru toate sectoarele economice şi un preţ minim pentru emisiile de carbon, conform unui plan care a fost apreciat de unii europarlamentari, relatează marţi agenţia Reuters, citată de agerpres.
Potrivit abordării celor două state membre ale UE, acest plan, care include fondul de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro propus luni de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele francez Emmanuel Macron, trebuie să accelereze trecerea către o economie cu emisii reduse de carbon, amintind că politicile împotriva schimbărilor climatice cuprinse în Pactul Ecologic european (Green Deal) reprezintă ”noua strategie de creştere a UE”.
Ținte climatice și noi reguli
Totodată, pentru fiecare sector trebuie să se întocmească o ”foaie de parcurs” care să includă ţinte climatice, în timp ce regulile pentru acordarea ajutoarelor de stat trebuie revizuite pentru a susţine obiectivele climatice. ”Acesta este în cele din urmă un pas înainte pentru climă şi solidaritatea europeană”, a declarat europarlamentarul german Michael Bloss, din grupul Verzilor. ”Este binevenit că Planul Ecologic se află în centrul acestei strategii de investiţii”, afirmă la rândul său europarlamentarul francez Pascal Canfin, membrul al partidului preşedintelui Macron, La Republique En Marche.
Franţa şi Germania au propus luni un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare ”în numele UE” şi care ar urma să ofere granturi pentru regiunile şi sectoarele Uniunii Europene care au fost cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte săptămâna viitoare un pachet european cu măsuri de redresare economică, destinat în special ţărilor cele mai afectate de pandemia de coronavirus şi care va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Comisia europeană a anunţat luni că va propune în acest pachet o combinaţie de împrumuturi şi granturi în locul granturilor sugerate în planul franco-german cu fondul de redresare.