Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a dat vina pe Franţa şi Germania pentru că ar fi pregătit terenul actualei crize a datoriilor în zona euro prin exemplul slab dat în sectorul fiscalităţii, transmite AFP.
Într-un interviu acordat cotidianului german Welt am Sonntag newspaper, oficialul BCE a afirmat că, prin periclitarea Pactului de Stabilitate al Uniunii Europene în 2004, cele două state au permis atenuarea disciplinei bugetare.
„Mi-aş fi dorit ca publicul german să reacţioneze cu aceeaşi indignare pe care a arătat-o faţă de decizia noastră de achiziţionare de obligaţiuni guvernamentale şi la încălcarea Pactului de Stabilitate, în 2004”, a afirmat Trichet.
Jean-Claude Trichet a exclus intrarea în incapacitate de plată a statelor care se confruntă cu datorii ridicate, cum ar fi Grecia, Spania sau Portugalia.
„Nu vom permite asta”, a subliniat preşedintele BCE.
El a criticat, de asemenea, atitudinea băncilor din cauza rolului lor în criza financiară, care a explodat după colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, în septembrie 2008. Trichet a afirmat că salariile excesive şi bonusurile bazate pe profiturile pe termen scurt, care nu ţin cont de economia reală, sunt nesustenabile.
„Aceasta nu are nimic de a face cu valorile noastre democratice”, a explicat oficialul BCE.
Liderii Uniunii Europene sunt de acord să sprijine introducerea unei taxe europene bancare, care ar ajuta în viitor la plata unor posibile falimente. Şefii de stat şi de guvern din ţările membre cer Statelor Unite şi altor naţiuni să introducă, la rândul lor, o taxă bancară, în cadrul summitului G20.
Băncile europene avertizează că taxa ar putea să le forţeze să nu mai acorde împrumuturi, întrucât se confruntă deja cu costuri suplimentare, odată cu noile regulamente de risc.
SURSA: Agerpres