Franţa şi Germania vor continua să susţină Ucraina până la încheierea actualului război cu Rusia, a declarat premierul francez, Elisabeth Borne, după întrevederea pe care a avut-o vineri, la Berlin, cu cancelarul Olaf Scholz.

Germania și Franța vor continua acțiunile de susținere a Ucrainei

„Din prima zi a acestui război brutal, ţările noastre au oferit un sprijin ferm Ucrainei. Am depus eforturi pentru o reacţie europeană puternică şi comună. Domnule cancelar, suntem perfect aliniaţi: vom continua acţiunile de susţinere”, a declarat premierul Elisabeth Borne în conferinţa de presă organizată la Berlin împreună cu Olaf Scholz, potrivit cotidianului Le Monde.

La rândul său, cancelarul Germaniei a cerut Rusiei să oprească imediat atacurile asupra obiectivelor civile din Ucraina.

„Politica terorii cu bombe a Rusiei trebuie să înceteze. Rusia trebuie să oprească acest război şi să îşi retragă trupele imediat”, a afirmat Olaf Scholz.

Un nou impuls pentru Europa

Elisabeth Borne şi Olaf Scholz s-au întâlnit vineri la Berlin pentru a-şi „acorda viorile” franceză şi germană în numele Europei şi pentru a face uitate neînţelegerile lor privind apărarea şi energia, amplificate de războiul din Ucraina, comentează AFP.

Premierul francez şi cancelarul german doresc să dea „un nou impuls” tandemului, motor al construcţiei europene, precum Emmanuel Macron şi Olaf Scholz pe 26 octombrie la Paris.

Odată cu ofensiva rusă în Ucraina şi cu criza energetică pe care a generat-o, „avem nevoie de Europa mai mult ca niciodată”, a subliniat anturajul premierului francez.

„Se vede clar în ce măsură Europa a fost indispensabilă în înfruntarea anumitor crize. Şi a putea face Europa să funcţioneze necesită neapărat o relaţie franco-germană foarte bună”, potrivit aceleiaşi surse.

„Împreună suntem mai puternici”, în special „pentru a face faţă tranziţiei climatice şi pentru a ne asigura că între China şi Statele Unite există a treia putere care se numeşte Europa”, a afirmat joi ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, primindu-l pe ministrul german de finanţe, Christian Lindner.

„Împărtăşesc cu Emmanuel Macron obiectivul unei Europe geopolitice, capabilă să acţioneze mult mai mult”, a declarat Olaf Scholz miercuri în faţa Bundestagului.

O solidaritate sporită

Pentru a face uitate diferendele energetice, Parisul şi Berlinul ar putea demonstra o solidaritate sporită în ceea ce priveşte furnizarea reciprocă de gaz şi electricitate.

De la jumătatea lui octombrie, Franţa livrează deja gaze Germaniei care, la rândul său, ar putea avansa la noiembrie (în loc de ianuarie) creşterea capacităţilor sale de schimb de energie electrică, ceea ce va permite Franţei să primească mai mult.

Din cauza închiderii multor reactoare nucleare, este pentru prima dată în ultimii 42 de ani când Franţa este importator net de energie electrică. Şi pentru Germania, punctul de cotitură este istoric, deoarece, în mod obişnuit, ţara importa gaze din Rusia.

Cu toate acestea, cele două ţări rămân divizate în legătură cu ideea plafonării preţurilor la gaze. Iar planul de ajutor al Germaniei de 200 de miliarde de euro pentru persoane fizice şi întreprinderi în faţa creşterii preţurilor îi face pe vecinii săi să se teamă de o distorsionare a concurenţei.