Într-o declaraţie publicată în finalul unei întâlniri între preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic David Cameron, cele două ţări au anunţat un "parteneriat strategic pe termen lung" cu privire la drone, între care un avion de luptă fără pilot ce ar urma să fie realizat la orizontul anului 2030, dar şi o altă serie de proiecte comune în domeniul rachetelor, al comunicaţiilor militare prin satelit şi al testelor nucleare.

Războiul din Libia de anul trecut a confirmat voinţa de apropiere fără precedent între cele două puteri, consemnată în tratatul de la Lancaster House, semnat la sfârşitul lui 2010, menţionează France Presse.

Nicolas Sarkozy a subliniat că proiectele franco-britanice nu sunt închise altor parteneri europeni. "Suntem pragmatici, vrem ca aceste proiecte să avanseze. Proiectele noastre sunt deschise tuturor, cu condiţia să vrea să meargă cu aceeaşi viteză ca noi", a declarat preşedintele francez la o conferinţă de presă.

Cele două ţări afirmă că vor să lanseze "împreună în 2013 un program de demonstrator tehnologic al viitorului sistem de luptă aerian" şi să semneze un contract cofinanţat cu grupul britanic BAE Systems şi cu constructorul francez Dassault Aviation. Amândouă aceste companii au dezvoltat deja separat astfel de prototipuri cu rol demonstrativ, Taranis al BAE Systems, respectiv Neuron, acesta din urmă construit de Dassault împreună cu un consorţiu european.

Va fi, de asemenea, semnat un alt contract cu cele două grupuri pentru a analiza dezvoltarea unei drone înarmate (supranumită MALE, de la Medium-Altitude Long-Endurance, altitudine medie, rezistenţă îndelungată), care răspunde necesităţilor celor două ţări la cel mai bun preţ.

Franţa va evalua de asemenea achiziţionarea unei drone tactice Watchkeeper, folosită petru observarea câmpului de luptă şi fabricată de Thales UK pentru forţele britanice. Contractul care ar urma să fie semnat în viitorul cel mai apropiat, peste câteva luni, se referă la dezvoltarea şi fabricarea unei rachete antinavă transportată de elicoptere, care vor fi încredinţate producătorului de rachete MBDA, societate mixtă a BAE Systems, a grupului european EADS şi a întreprinderii italiene Finmeccanica.
SURSA: Agerpres