Franța și Republica Moldova doresc un acord de apărare
Franța și Republica Moldova negociază în aceste zile un acord de apărare în timpul vizitei ministrul francez, Sébastien Lecornu, la Chișinău. Autoritățile moldovene încearcă astfel să își consolideze protecția împotriva acțiunilor ruse.
Biroul ministrului Forțelor Armate franceze, Sébastien Lecornu, a transmis în urma acestei deplasări: „Franţa va continua să stea alături de moldoveni în faţa oricărei tentative de destabilizare”.
Această măsură vine în contextul în care Republica Moldova se învecinează cu Ucraina și include și Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă cu 300.000 de locuitori în estul ţării.
Acordul este deocamdată o scrisoare de intenție care a fost semnată de ministrul francez și de omologul său, Anatolie Nosatîi.
Sébastien Lecornu a postat pe platforma X (fosta Twitter) un mesaj despre această acțiune. El spune au semnat „o scrisoare de intenţie pentru a întări cooperarea în domeniul apărării şi a asista Republica Moldova în modernizarea instrumentelor sale militare”.
Chișinăul își consolidează poziția prin cumpărarea unui radar Ground Master 200 (GM 200)
În această perioadă, Chişinăul a anunţat și achiziţia unui radar Ground Master 200 (GM 200). Acest radar, care a fost deja comandat de Kiev și este fabricat de Thales, are o rază de acțiune de 250 de kilometri și are scopul de a îmbunătăți supravegherea spațiului aerian al Moldovei. El ar fi fost cumpărat cu sprijin francez.
Ministrul francez a mai precizat și că, pe baza acordului, Franța va efectua un „audit al mijloacelor de apărare aeriană pentru a contribui la întărirea securităţii cerului” .
Acest acord vine în contextul în care autoritățile Republicii Moldova au găsit fragmente de rachetă în Transnistria. Chișinăul simte, la fel ca România, pericolul apropierii de granița ucraineană.
Totodată, luni, conform primelor informații, o rachetă a fost interceptată de sistemul de apărare antiaeriană ucraineană. Aceasta a căzut în curtea unui rezident din localitatea Chițcani. Acest sat se află în Republica Moldova, situat în stânga râului Nistru.
Capul exploziv al rachetei s-a înfipt în pământ în pământul dintr-o curte, dar nu a detonat, transmite Antena 3. Racheta din septembrie ar fi a patra care cade în Republica Moldova de la începutul războiului. Au mai existat astfel de incidente în octombrie și decembrie 2022.