Vaccinurile anti-COVID au fost livrate la finalul lunii decembrie, atunci când au început și campaniile de vaccinare. În timp ce unele țări se confruntă cu o dorință scăzută a oamenilor să se vaccineze, alte țări au ajuns la un milion de oameni vaccinați. Un caz inexplicabil este cel al Franței unde nu s-au vaccinat decât 138 de oameni. A doua mare economie a Europei și una dintre cele mai importante țări occidentale refuză ostentativ să se vaccineze.
Our World in Data a publicat o statistică care arată care sunt țările care au reușit să vaccineze mulți oameni și care nu. Pe primul loc în acestă statistică se află China, care a înregistrat 4.5 milioane de persoane vaccinate în ultima zi a anului 2020.
Statele Unite ale Americii se clasează pe locul al doilea, cu 2.79 milioane de persoane vaccinate pe 30 decembrie, totuși este departe de obiectivul de a vaccina 20 de milioane de oameni până la finalul anului 2021.
Pe locul al treilea se situează Marea Britanie și Israel care au reușit să vaccineze 1 milion de persoane.
Trebuie menționat că România se află pe locul 15 în clasamentul celor de la Our World in Data.
Metoda prin care Israelul a reușit să vaccineze atât de mulți oameni
Israelul a început vaccinările pe 19 decembrie și administrează câte 150.000 de doze pe zi, prioritate având persoanele de peste 60 de ani, cele vulnerabile din cauza sănătății precare și, bineînțeles, personalul medical.
Țara și-a asigurat aprovizionarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech în urma negocierilor pe care le-a avut chiar la începutul pandemiei. Prin lege, toți israelienii sunt obligați să se înregistreze la un furnizor se servicii medicale recunoscut de stat.
Primul ministru Benjamin Netanyahu spune că Israelul ar putea ieși din pandemie încă din februarie. În prezent, țara se află la al treilea interval de lockdown.
Franța, la finalul clasamentului
În primele trei zile ale campaniei sale de vaccinare, care a fost lansată pe 27 decembrie, Franța a vaccinat mai puțin de 100 de persoane. Blocajul din Franța este generat și de scepticismul larg răspândit cu privire la vaccinare. Un sondaj arată că doar 40% dintre francezi ar fi dispuși să primească vaccinul.
UE a fost mai lentă decât Marea Britanie sau SUA în ceea ce privește aprobarea vaccinurilor. Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare pentru cele 27 de state membre ale UE, și-a dat acordul pentru vaccinul Pfizer pe 21 decembrie, în timp ce Marea Britanie l-a aprobat pe 2 decembrie, iar SUA, pe 11 decembrie.