Franţa a înregistrat 13.215 noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, nou record de la începerea testării pe scară largă în ţară, şi 123 de decese, potrivit informaţiilor date publicităţii vineri de Direcţia de sănătate publică, relatează AFP, conform Agerpres.
Circa 3.626 de bolnavi de COVID-19 au fost spitalizaţi în ultimele şapte zile, cu 403 mai mulţi decât numărul anunţat în ajun, dintre care 571 la reanimare, a anunţat serviciul public de sănătate.
În schimb, rata de pozitivare (proporţia persoanelor pozitive în raport cu numărul total de persoane testate) a rămas stabil, la 5,4%.
De la începutul pandemiei, cel puţin 31.249 de decese legate de COVID-19 au fost înregistrate în Franţa, dintre care 20.689 în mediul spitalicesc.
Marea Britanie ar putea impune noi restricții
În același timp, premierul britanic Boris Johnson a declarat astăzi că este inevitabil ca ţara să se confrunte cu un al doilea val de coronavirus şi a precizat că deşi nu îşi doreşte o a doua carantină la nivel naţional, guvernul ar putea fi nevoit să introducă noi restricţii, relatează Reuters.
Potrivit unor relatări din media, Regatul Unit se gândeşte dacă să impună o nouă carantină la nivelul ţării, după ce numărul de cazuri aproape că s-a dublat la 6.000 pe zi, numărul de internări în spital a crescut, iar ratele de infectare au luat amploare în zone din nordul Angliei şi la Londra.
„Asistăm la venirea unui al doilea val… Este absolut inevitabil, îmi este teamă, că îl vom vedea în această ţară”, a spus el.
Creşterea puternică a numărului de cazuri în ţară înseamnă că guvernul are nevoie să efectueze o evaluare permanentă şi nu a exclus introducerea de noi măsuri restrictive.
Grecia a impus deja noi măsuri
Pe de altă parte, autorităţile greceşti au anunţat deja vineri înăsprirea restricţiilor antiepidemice în zona capitalei Atena, ca urmare a ”tendinţei constant crescătoare” a epidemiei de COVID-19, după cum transmite tot Reuters.
Conform unora dintre noile măsuri, în vigoare începând de luni până pe 4 octombrie, sunt suspendate concertele în spaţiile închise şi deschise, numărul persoanelor care pot participa la nunţi, botezuri şi funeralii va fi limitat la 20 şi la maxim nouă pentru orice altă adunare în spaţiul public.
De asemenea, persoanele în vârstă de peste 68 de ani sunt îndemnate să-şi limiteze deplasările, să evite transportul public şi să poarte mască.
Angajatorii, atât din sectorul public cât şi din cel privat, sunt obligaţi să asigure 40% din activitate prin telemuncă şi să apeleze la lucrul în ture.
Vineri au fost raportate pentru ultimele 24 de ore în Grecia 339 de noi cazuri de COVID-19, dintre care aproximativ jumătate în Attica, zona metropolitană a capitalei Atena. ”Creşterea infectărilor coincide cu revenirea din vacanţe” şi epicentrul epidemiei este Atena, remarcă expertul grec în boli infecţioase Gikas Magiorkinis.