Franța suspectează Rusia de un atac cibernetic asupra unei rețele de sateliți din Europa

atac cibernetic DNSC

SURSA FOTO: Dreamstime

O rețea de sateliți care furnizau servicii pentru Europa a fost ținta unui atac cibernetic, transmite armata franceză, care suspectează că în spatele acestuia ar fi, de fapt, Rusia. Numărul atacurilor cibernetice a crescut în ultima vreme în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și mai ales de la izbucnirea războiului.

Armata franceză a anunţat joi că a observat un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi care furnizau servicii pentru Europa şi au fost astfel afectate ”zeci de mii de terminale de uz civil”, scrie agenţia EFE.

Franţa nu a atribuit oficial atacul vreunei ţări, dar în contextul războiului din Ucraina consideră Rusia ca fiind primul suspect.

”Constatăm că o reţea de sateliţi care servesc Europa şi Ucraina au fost victime ale unui atac cibernetic”, a declarat la o conferinţă de presă generalul francez Michel Friedling, responsabil cu comanda unităţii aerospaţiale.

Potrivit acestuia, daunele produse de atacul cibernetic sunt ”ireparabile”, dar nu a menţionat numărul conexiunilor afectate, precizând că aceste date trebuie oferite de companiile prejudiciate în urma căderii terminalelor.

Un adevărat „război” între hackeri

Menționăm că marți, hackerii ruşi Killnet au difuzat un videoclip în care susţin că au spart site-ul grupului Anonymous care a declarat război cibernetic Rusiei, potrivit agenţiei RIA Novosti şi cybershafarat.com.

Încă din data de 25 februarie, grupul Anonymous a declarat un „război cibernetic” împotriva Rusiei în legătură cu situaţia din jurul Ucrainei. După aceea, grupul a spart site-urile agenţiei publice ruse de presă TASS, precum şi ale publicaţiilor Kommersant, Izvestia, Fontanka, Mel şi Forbes. Pe site-urile publicaţiilor, grupul a publicat mesaje prin care cerea oprirea operaţiunii militare speciale lansate de Rusia în Ucraina pentru „a proteja Donbasul”. Aceste mesaje au apărut când cineva încerca să acceseze paginile respective.

Săptămâna trecută, Anonymous a revendicat de asemenea responsabilitatea pentru atacul asupra canalului rusesc RT. Sâmbătă, site-ul RIA Novosti a fost de asemenea supus unui atac DDoS, iar luni, au fost atacate portalurile altor mass-media ruse importante.

Atacurile cibernetice s-au înmulțit

Amintim și faptul că Ucraina dorește să-și pună la punct o „armată IT” care va lupta împotriva intruziunilor digitale ale Rusiei, după cum transmitea vicepremierul ucrainean, Mihailo Fedorov. De asemenea, Ucraina a făcut un apel către hackerii săi să ajute autorităţile pentru a proteja infrastructura vitală şi să execute misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruseşti.

„Ne creăm o armată IT”, a scris Mihailo Fedorov într-o postare pe Twitter în care era şi un link către un canal de pe aplicaţia de mesagerie Telegram, în care era publicată o listă de site-uri ruseşti importante. „Vor fi sarcini pentru fiecare. Continuăm să luptăm pe frontul cibernetic. Prima sarcină pentru specialiştii cibernetici este pe acest canal”, se arată în postare lui Mihailo Fedorov.

Potrivit analiştilor firmei de securitate cibernetică ESET, la finalul lunii februarie în Ucraina a fost descoperit un software care a afectat sute de computere. Bănuielile au căzut pe Rusia, care a fost acuzată de mai multe ori de atacuri cibernetice împotriva Rusiei şi altor ţări. Printre victimele acestui atac s-au numărat agenţii guvernamentale şi instituţii financiare.

În plus, Marea Britanie şi SUA au spus că militarii ruşi au stat în spatele atacurilor de tip DDoS din februarie care au afectat, pentru scurt timp, reţelele online ale Ministerului Apărării şi ale unor bănci de stat din Ucraina înaintea invaziei ruseşti. Acuzaţiile au fost dezminţite de Rusia.