După ce numărul atacurilor cibernetice a crescut semnificativ, Franța a decis că va aloca un miliard de euro în domeniul securității cibernertice. Anunțul a fost făcut joi de președintele Emmanuel Macron.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat, joi, că țara va aloca un miliard de euro în domeniul securității cibernetice. Totul se întâmplă după ce numărul atacurilor cibernetice a crescut semnificativ. Două spitale din Franța au fost, recent, țintele hackerilor, relatează AFP
Această sumă de un miliard de euro, dintre care 720 de milioane provin din fonduri publice, are drept scop consolidarea acestui domeniu în Franţa, triplarea cifrei sale de afaceri la 25 miliarde de euro în 2025 şi dublarea efectivelor sale.
„Mulţi actori sunt atacaţi în fiecare zi şi fac obiectul cererilor de răscumpărare, fără să o spună’, a subliniat Macron, după ce a ascultat într-o videoconferinţă timp de o oră medici şi manageri de la două spitale franceze paralizate recent de hackeri, la Dax (sud-vest) în 8 februarie şi la Villefranche-sur-Saône (centru) pe 15 februarie.
„Ceea ce vi s-a întâmplat arată atât vulnerabilitatea noastră, cât şi importanţa accelerării (dezvoltării) şi a investiţiilor’, a spus Macron, menţionând că, în plină pandemie, aceste atacuri constituie ‘o criză în interiorul unei crize’.
Atacuri cibernetice în Franța
Totul a fost blocat în cele două spitale din Franța vizate de atacuri cibernetice, intervenţiile chirurgicale fiind reprogramate, iar pacienţii direcţionaţi spre alte spitale. Se estimează că va dura săptămâni până la revenirea la o funcţionare normală a celor două instituţii spitaliceşti.
Spitalele, la fel ca toate instituţiile statului francez, ‘au instrucţiuni stricte de a nu plăti sub nicio formă’ răscumpărări, a reamintit Palatul Elysee miercuri, în contextul în care atacurile cibernetice, dintre care 11% au vizat unităţi spitaliceşti, s-au înmulţit de patru ori în 2020.
Executivul doreşte să creeze ‘un ecosistem de securitate cibernetică’ prin consolidarea legăturilor dintre cercetarea publică şi cea privată, pentru a reduce ponderea actorilor străini care reprezintă 30-40% din piaţa franceză, notează AFP.
Cu această ocazie, Macron a salutat preconizata creare a unui ‘Campus cibernetic’ în La Défense, un cartier de afaceri dintr-o suburbie a Parisului, care trebuie să instituie un ‘ecosistem de securitate, mai sudat şi mai eficient’.
Acest ‘Campus cibernetic’ va reuni pe 20.000 mp aproximativ 60 de actori-cheie din sector – grupuri mari, start-up-uri, actori publici, organisme de formare, actori din domeniul cercetării şi asociaţii.
Obiectivul este de a dubla efectivele acestui sector la 40.000 locuri de muncă şi de a ajunge la cel puţini trei ‘unicorni’ (start-up a cărui capitalizare depăşeşte un miliard de dolari). Printre cele mai promiţătoare companii, preşedinţia franceză citează Vade Secure Gatewatcher şi CybelAngel.
Efectivele ANSSI (Agenţia naţională pentru securitatea sistemelor informatice), care ajută instituţiile franceze să îşi consolideze securitatea cibernetică, ar trebui, de asemenea, să crească la 600 de persoane la sfârşitul anului 2021, faţă de 400 în 2017.