Preţurile de intervenţie sunt un mecanism european de sprijin care este activat în cazul în care preţurile se prăbuşesc până la 22 de eurocenţi pe litru. 

Reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii a fost convocată la cererea Franţei, care se confruntă cu presiuni din partea fermierilor săi care în ultimele săptămâni au blocat drumurile cu tractoarele în încercarea de a-şi face auzite doleanţele. 

Începând din luna aprilie a acestui an, ţările europene pot produce cât de mult lapte doresc odată cu încheierea regimului cotelor de lapte din UE, introdus în 1984. Eliminarea cotelor de producţie a creat oportunităţi de expansiune pentru unii fermieri dar a pus în pericol veniturile altora. 

Preţurile de intervenţie, destinate să preia de pe piaţă excedentul de unt şi lapte praf, sunt în continuare în vigoare dar au fost reduse în mod repetat în cadrul măsurilor de reformare a politicii agricole comunitare. În prezent aceste preţuri sunt mult prea mici pentru a declanşa achiziţii. În timp ce în UE preţul de intervenţie la lapte praf este de 1.747 euro (1.917 dolari) pe tonă în Franţa este de 2.475 euro (2.715 dolari) pe tonă. 

Săptămâna trecută preţurile globale la lactate au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani şi jumătate, în condiţiile în care cererea chineză de lapte praf s-a redus la jumătate. Preţul mediu pentru lapte praf angro pe GlobalDairy Trade (GDT) a scăzut până la 1.848 dolari pe tonă, sub preţurile de intervenţie ale UE şi cu 65% sub nivelul maxim de 5.245 dolari pe tonă atins în 2013.

AGERPRES