Franța va începe să perceapă impozite de la companiile americane de tehnologie chiar anul acesta, a anunțat ministrul de finanțe al țării, Bruno Le Maire, conform folha.uol.com.br
O taxă pentru așa-numitele big techs
Țara aprobase o taxă pentru așa-numitele big techs (precum Google, Amazon, Facebook, Apple) în iulie 2019, dar a convenit în luna ianuarie să suspende taxa, în așteptarea unui proiect global, care urma să fie lansat în acest semestru de OECD (organizație care reunește 38 de țări dintre cele mai dezvoltate).
În această săptămână, însă, entitatea a anunțat că propunerea sa este încă în construcție și că nu va fi anunțată înainte de anul 2021.
Principalul obstacol este opoziția Statelor Unite față de schimbare, deoarece aceasta ar presupune o pierdere de venituri colectate. Presiunea exercitată de SUA, care au amenințat cu represalii comerciale împotriva bunurilor de lux franceze, a fost unul dintre motivele pentru care Franța a suspendat impozitarea.
Proiectul OECD are doi piloni. Primul este colectarea de taxe acolo unde este prestat serviciul: de exemplu, dacă un brazilian cumpără un televizor de pe site-ul Amazon, acesta ar plăti impozitul în Brazilia, iar nu acolo unde se află sediul său, în SUA. Al doilea pilon este crearea unui impozit digital global pe tranzacțiile digitale.
În ciuda riscului de represalii americane, guvernul francez a declarat că a arătat întotdeauna clar că va percepe impozitul național dacă nu va exista un acord la OCDE în acest semestru.
Pe lângă Franța, Spania, Italia și Regatul Unit susţin crearea impozitului digital, iar Comisia Europeană (puterea executivă a UE) a declarat deja că aceasta ar fi una dintre sursele de venit pentru reconstrucția economiei afectate de pandemie.
În luna iunie, când SUA au anunțat că vor abandona negocierile referitoare la impozit din cadrul OCDE, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri fiscale, Daniel Ferrie, a declarat că dacă activitatea organizației nu va ajunge la o concluzie, UE își va elabora propria propunere până la sfârșitul acestui an.
Ţinând seama de impasul din negocierile OECD, se așteaptă acum ca blocul european să reia planurile pentru propriul impozit digital în semestrul următor.
Încă în acest an, UE intenționează să facă publice două propuneri pentru o nouă reglementare a serviciilor digitale care se concentrează asupra giganților americani, potrivit comisarei pentru concurență din Comisia Europeană, vicepreședinta executivă Margrethe Vestager: un Nou Instrument de Concurență (NCT) și Legea serviciilor digitale (DSA).
Marile companii tehnologice se confruntă cu mai multe anchete în Europa pentru abuz de concurență, suspectate fiind că își favorizează propriile servicii pe platformele lor și că leagă folosirea aplicațiilor lor de sistemele de operare. Aceste practici ar fi interzise în noua legislație.