”În privinţa pescuitului, nu există niciun motiv pentru a ceda în faţa presiunii britanicilor. Putem face unele eforturi, dar nu putem sacrifica pescuitul şi pescarii”, a declarat Beaune pentru postul de radio RMC, reafirmând că Franţa se va opune oricărui acord pe care va considera ”rău”.
După ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, fiecare parte i-a cerut celeilalte să facă concesii pentru a putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale înainte de încheierea perioadei de tranziţie la finalul lui decembrie 2020.
O sursă din guvernul britanic a afirmat luni că sunt ”toate şansele să nu se ajungă la un acord” cu UE.
Ce șanse sunt ca UE să încheie un acord cu Londra
Întrebat dacă încă sunt şanse ca UE şi Londra să încheie un acord, Beaune a răspuns: ”Nu vreau să mă mulţumesc cu un eşec (al discuţiilor). Cred că încă mai avem câteva zile de negocieri”.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.
Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Tratatul de retragere a fost adoptat
Tratatul de retragere din UE a fost adoptat luni seara de către Camera inferioară a parlamentului britanic. Londra anunța că este dispusă să renunțe la clauzele care au declanșat actuala criză din relația cu Uniunea Europeană.
Textul revine în special asupra anumitor aranjamente vamale pentru provincia britanică a Irlandei de Nord, planificate iniţial pentru a se evita pe 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie, reintroducerea unei frontiere cu Irlanda, o garanţie considerată esenţială pentru menţinerea păcii pe insulă.