Franța va scoate din buzunar peste 50 miliarde de euro pentru reactoare nucleare
Președintele Emmanuel Macron a vorbit în numeroase rânduri despre cele șase reactoare nucleare care vor intra în funcțiune progresiv, începând din 2037. Acum Guvernul de la Paris, citat de agenția EFE, a anunțat că prețurile pentru acestea va fi de 51,7 miliarde de euro.
În comunicatul premierului Jean Castex, se arată că suma de 51,7 miliarde de euro va fi investită într-o construcţie ce se va întinde pe circa 25 de ani pentru aceste şase reactoare, care vor avea o viaţă utilă de 60 de ani de la punerea în funcţiune.
Guvernul francez spune că este vorba despre o evaluare într-un scenariu mediu, neincluzând cheltuielile de finanțare, însă integrează 6,9 miliarde euro pentru incertitudini sau riscuri şi 1,7 miliarde euro în plus pentru dezmembrarea instalaţiilor şi gestionarea reziduurilor nucleare pe termen lung.
Presa internațională mai scrie că responsabilii cu acest studiu au venit și cu un scenariu pesimist, care ar putea creşte suma necesară cu 4,6 miliarde euro.
Programul a fost prezentat la mijlocul lunii februarie
Președintele Emmanuel Macron a prezentat un program pentru construirea a şase reactoare tip EPR2, o versiune îmbunătăţită a European Presurized Reactor (EPR), care se construieşte în Flamanville, pe coasta Normandiei, şi care acumulează ani de întârzieri şi miliarde de euro costuri suplimentare, planul acestuia incluzând și opţiunea de a construi până la opt reactoare suplimentare.
Reactorul EPR de la Flamanville se află de 14 ani în construcţie, nu se prevede intrarea sa în funcţiune până în 2023 şi de la suma de 3,4 miliarde euro bugetată iniţial s-a ajuns la 12,7 miliarde euro, după cum calculează compania de electricitate de stat EDF.
Circa 70% din energia electrică generată în Franţa provine de la cele 56 de reactoare nucleare pe care le exploatează în prezent EDF, dintre care multe vor trebui închise în următorii ani, când vor ajunge la finalul duratei de viaţă.