Primele rezultate ale recoltării arată că producţia de grâu – cel mai cultivat sortiment de cereale din Franţa – se va ridica la aproximativ 30 de milioane de tone anul acesta, potrivit datelor publicate miercuri de grupul cultivatorilor – Orama. Acesta ar reprezenta o scădere de peste 25% faţă de producţia record înregistrată anul trecut de Franţa – cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană. 

Declinul producţiei, care afectează şi culturile de orz şi rapiţă, vin într-o perioadă în care pe plan global se înregistrează scăderi ale preţurilor din cauza producţiei ridicate, fiind aşteptate recolte de cereale importante de la principalii producători, cum ar fi SUA şi Rusia. 

Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a prezentat la o reuniune e Guvernului noile măsuri menite să-i ajute pe cultivatorii de cereale, inclusiv reduceri de taxe şi accelerarea rambursării TVA. 

Subliniind efectele condiţiilor meteo nefavorabile din această primăvară, care au afectat culturile de cereale, Stephane Le Foll a extins şi ajutoarele existente, cum ar fi garanţiile publice pentru împrumuturi şi posibilitatea amânării achitării creditelor. 

"Aceste sunt măsuri iniţiale de urgenţă pentru a-i ajuta financiar pe fermieri, astfel încât să poată începe anul viitor semănatul", a afirmat un reprezentant al Ministerului Agriculturii. 

Recent, mai mulţi observatori şi-au majorat estimările referitoare la producţia de grâu a UE, iar Comisia Europeană prognoza la finele lunii mai o recoltă de 145,1 milioane de tone. Cu toate acestea, inundaţiile care au afectat recent sudul Parisului, una din principalele regiuni în care se cultivă grâu în Franţa, au pus noi presiuni asupra recoltelor afectate de ameninţarea unei boli. 

"Cel mai mare impact asupra recoltelor ar putea veni de pe urma unei combinaţii între ploi şi boala fusarium", a declarat Paul Gaffet de la firma de consultanţă ODA Groupe. Această firmă şi-a redus deja luna trecută estimările privind recolta de grâu a Franţei din acest an cu un milion de tone până la 38,3 milioane tone, şi după ultimele ploi ar urma să reducă din nou estimările cu alte 1,5 milioane tone. 

O altă firmă franceză de consultanţă, Agritel, estimează că aproximativ un sfert din producţia de grâu a Franţei este în prezent în pericol din cauza bolii fusarium (fuzarioza n.r.) , care afectează calitatea şi cantitatea recoltei de grâu. 

În schimb, în Germania, ploile torenţiale au lovit sudul, dar au ocolit alte regiuni producătoare de cereale. "Pe ansamblu, nu mă aştept la un impact negativ din partea ploilor şi ar putea fi chiar un element pozitiv în zonele unde solul nu reţine umezeala. Regiunile din nordul Germaniei nu au avut de suferit de pe urma ploilor", a declarat un analist german. 

Asociaţia cooperativelor agricole din Germania a estimat că în acest an recolta de grâu va scădea cu 3,7% comparativ cu cea de anul trecut până la 25,57 milioane de tone, unul dintre motive fiind şi decizia fermierilor de a opta pentru cultivarea rapiţei. 

De asemenea, ploile de săptămâna trecută au ajutat culturile din zonele uscate din Polonia, a declarat Wojtek Sabaranski analist la Sparks Polska. Chiar şi aşa Sparks Polska şi-a redus estimările privind recolta de grâu a Poloniei în 2016 până la 10,7 milioane tone, de la aproximativ 11 milioane tone, ca urmare a secetei recente.

AGERPRES