Vacile franţuzeşti  pot trimite SMS-uri fermierilor care le au în grijă atunci când sunt gata să fie mulse, sunt pe punctul de a naşte sau au intrat în călduri. Un dispozitiv de ultimă generaţie, dotat cu senzori legaţi la un calculator, se conectează la reţeaua GSM şi trimite diverse texte SMS preînregistrate.

 

Animalul trebuie echipat cu senzori de temperatură şi presiune cu o săptămână înainte de a începe monitorizarea propriu-zisă, pentru ca aparatele de măsură să se obişnuiască şi să poată face diferenţa dintre stările prin care trece bovina. Senzorii nu influenţează starea de sănătate a animalului şi nu reprezintă un pericol pentru consumul carnii sau a laptelui.

 

Proprietarul animalului primeşte zilnic două SMS-uri cu starea vacilor, iar în situaţie de urgenţă se poate declanşa o alarmă pe telefon.

 

„Vél’phone” este comercializat, în stare de prototip, de circa 18 luni în Franţa şi dacă va exista cerere mare printre fermierii francezi, va intra în producţia de masă în cel mai scurt timp.