„Ne vom angaja la nivelul Uniunii Europene, să îngheţăm la nivelul cifrelor din 2017, volumul importurilor de ulei de palmier şi în următorii ani să îl reducem treptat", a declarat secretar de stat din Ministerul Ministerul Tranziţiei Ecologice, Sebastien Lecornu, pentru postul de radio Europe 1.
Potrivit acestuia, măsura este destinată reducerii utilizării uleiului de palmier care este considerat vinovat pentru defrişarea pădurilor din Asia de Sud-Est.
Luni, fermierii francezi au blocat accesul la mai multe depozite de carburanţi şi la cel puţin trei rafinării, utilizând câteva tone de ceapă, lemne şi moloz, pentru a protesta faţă de planurile de a permite grupului petrolier Total de utiliza ulei de palmier pentru a produce biocombustibili.
Conform Agerpres, separat, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Brune Poirson a publicat un mesaj pe Twitter în care anunţă că "Franţa vrea să oprească creşterea, de la un an la altul, a utilizării uleiului de palmier şi a uleiului de soia". Brune Poirson este la Luxemburg unde miniştrii europeni ai Energiei s-au întâlnit pentru a discuta obiectivele energetice şi de mediu ale blocului comunitar.
În replică, micii fermieri din Malaezia, al doilea mare producător de ulei de palmier după Indonezia, au apreciat că limitarea exporturilor de palmier în UE ar fi o măsură discriminatorie şi totodată o trădare.
"Această propunere este o trădare a promisiunilor făcute de guvernul francez, şi alte guverne din Europa, către oamenii din Malezia", se arată într-un comunicat publicat de un grup de lobby care îi reprezintă pe producătorii de ulei de palmier.