Franţa vrea să investească în Iran

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, şi-a anunţat miercuri intenţia de a efectua în curând o vizită la Teheran, după acordul istoric încheiat marţi, la Viena, cu privire la programul nuclear iranian, transmite AFP.

Într-un interviu acordat postului de radio Europe 1, Fabius a declarat că a primit marţi o nouă invitaţie din partea omologului său iranian, Mohammad Javad Zarif. 'Mă invitase deja, însă nu acceptasem invitaţia. I-am spus că voi merge în Iran, aşadar voi merge în Iran', a indicat ministrul francez, fără a preciza data vizitei. 

Şeful diplomaţiei franceze ar putea fi unul dintre primii responsabili occidentali care se va deplasa la Teheran după semnarea, de către puterile occidentale şi Iran, a acordului care încheie 12 ani de tensiuni în jurul programului nuclear iranian. 

În interviul menţionat, Laurent Fabius a subliniat 'perspectivele importante' care se deschid firmelor franceze după reintegrarea aşteptată a Iranului în comunitatea internaţională, dar a respins ideea că Parisul ar fi susţinut acest acord din motive mai ales comerciale. 

Decizia de a susţine acordul a fost luată 'din raţiuni strategice, pentru că doream să evităm proliferarea nucleară şi ştiam că, dacă am putea ajunge la un acord, dar unul foarte solid, am putea să evităm această proliferare', a subliniat Fabius. 

Ministrul a vorbit şi despre un demers comun cu omologii săi britanic şi german, Philip Hammond şi Frank-Walter Steinmeier, pe lângă secretarul de stat al SUA, John Kerry, pentru a se evita ca firmele europene care se vor intra în tranzacţii comerciale cu Iranul să se expună amenzilor în Statele Unite – aşa cum s-a întâmplat cu banca BNP Paribas -, în caz de reintroducere a sancţiunilor împotriva Teheranului. 

Vizată de justiţia americană pentru tranzacţii cu Iran, Cuba şi Sudan, supuse embargoului de către SUA, BNP Paribas a acceptat în iunie 2014 să plătească o amendă colosală de 8,9 miliarde de dolari. 

Stat cu aproape 80 de milioane de locuitori, Iranul constituie o piaţă de interes major pentru marile companii franceze, precum constructorii de automobile PSA Peugeot Citroën şi Renault, sau gigantul petrolier Total. 

Sub efectul sancţiunilor impuse Iranului, relaţiile comerciale ale Franţei cu Republica Islamică au scăzut la 500 milioane de euro în 2013, un nivel de opt ori mai mic decât cel din 2004, conform unui raport al Senatului francez. 

Potrivit FMI, principalii exportatori către Iran sunt în prezent China şi Coreea de Sud, Franţa situându-se pe locul al 7-lea, după Germania şi Italia dintre ţările europene.

AGERPRES