„Suntem gata să negociem cu bună credinţă, însă pentru aceasta este nevoie de doi”, a adăugat Attal, în condiţiile în care negocierile între UE şi britanici au fost reluate într-o atmosferă tensionată, in cauza dorinţei Londrei de a reveni asupra unor angajamente.

„Prin urmare, aşteptăm la masa de negocieri un interlocutor de bună credinţă”, a insistat el, adăugând că „în acest context, ne pregătim pentru toate scenariile, însă starea noastră de spirit este de a continua discuţia cu negociatorul UE Michel Barnier”.

Ce dorește UE

UE le va cere britanicilor o reuniune de urgenţă după publicarea, miercuri, a unui proiect de lege ce repune în discuţie în special angajamentele vamale luate cu privire la Irlanda de Nord.

Guvernul britanic a publicat miercuri un proiect de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexit-ului, o încălcare a dreptului internaţional asumată de Londra, ceea ce complică negocierile şi aşa dificile între UE şi Regatul Unit.

Trebuie urmate regulile Uniunii Europene

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit – care se încheie la 31 decembrie 2020 – pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.

O nouă rundă de negocieri

Începută marţi, a opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit urmează să se încheie joi. Tratativele între cele două părţi vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre ale UE speră să valideze un acord cu Londra.

Marea Britanie încearcă să ocolească acordul pe tema Brexitului

Guvernul britanic plănuiește o legislație care ar submina ultima versiune a acordului pe tema Brexitului la care s-a ajuns în octombrie. Demersul amenință să perturbe actualele negocieri comerciale dintre UE și Regatul Unit, care ar urma să se reia marți, la Londra.

Susținătorii Brexitului se tem că acordul de retragere, care prevede un protocol menit să împiedice revenirea la o frontieră dură în Irlanda de Nord, ar face imposibilă suveranitatea reală a Regatului Unit, din cauză că Londra este legată de Bruxelles prin domenii importante, precum ajutorul de stat și politica vamală.

Părând să sporească tensiunile dintre cele două părți, David Frost, negociatorul-șef din partea Regatului Unit, a promis la sfârșitul săptămânii trecute că Regatul Unit nu va deveni un ‘stat-client’ al UE convenind un acord comercial care ar include niște așa-zise ‘clauze-marjă’ de acțiune care să stabilească niște reglementări și niște standarde valabile pentru ambele părți.