Recent, două dintre statele membre ale Uniunii Europene au decis să ridice bariera pentru muncitorii români. Salariul minim în ambele ţări este cu mult mai mare decât la noi. Franţa a făcut publică lista cu cele 62 de meserii pentru care se caută lucrători din ţara noastră. Aceasta înseamnă, practic, o deschidere parţială a pieţei muncii. În schimb, Cehia a anunţat că nu va introduce o perioadă de tranziţie sau vreo restricţie pentru cetăţenii celor două state ca
Recent, două dintre statele membre ale Uniunii Europene au decis să ridice bariera pentru muncitorii români. Salariul minim în ambele ţări este cu mult mai mare decât la noi.
Franţa a făcut publică lista cu cele 62 de meserii pentru care se caută lucrători din ţara noastră. Aceasta înseamnă, practic, o deschidere parţială a pieţei muncii. În schimb, Cehia a anunţat că nu va introduce o perioadă de tranziţie sau vreo restricţie pentru cetăţenii celor două state care vor adera la Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2006. Guvernul de la Praga a declarat că această hotărâre are la bază „libera circulaţie a muncitorilor, care este una dintre cele patru libertăţi fundamentale europene“. Acest lucru presupune că nu vor mai exista nici un fel de formalităţi pentru a munci în Cehia. Este la fel cum ai locui în Vaslui, dar ţi-ai găsit un post mai bine plătit în Bucureşti. Nu ai nevoie de permis de muncă sau să depui vreun act pentru a putea să te stabileşti şi să lucrezi în ţara din fostul bloc comunist. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazul Franţei. Ambasada acestei ţări la Bucureşti a anunţat că, deocamdată, nu s-au stabilit documentele necesare pentru românii care vor să lucreze în Franţa, dar că, în curând, va fi reglementat acest lucru.
Într-adevăr, de la începutul anului viitor, vom putea trece frontiera ce ne separa până acum de Occident numai cu paşaportul, iar în unele ţări, doar cu buletinul. Însă, dacă vrem să ne stabilim în ţara respectivă, va trebui fie să ne angajatăm la una dintre companiile sau instituţiile ce funcţionează în acel stat, fie să desfăşurăm o activitate independentă în statul respectiv, să urmăm anumite cursuri sau, pur şi simplu, să avem suficiente resurse financiare încât să nu fie nevoie să apelăm la serviciile sociale. Cine îndeplineşte aceste condiţii va putea obţine dreptul de rezidenţă permanentă pe teritoriul statului membru gazdă, după o perioadă de cinci ani de rezidenţă neîntreruptă.
Cum îşi pot găsi de lucru şi ce salarii pot câştiga românii care vor să muncească în cele două ţări? Pentru cei interesaţi să plece în Franţa, informaţiile le pot găsi pe site-ul Ministerului Muncii din această ţară https://www.travail. gouv.fr/. Ca să îţi găseşti de lucru cât mai repede, poţi apela la agenţiile de plasare a forţei de muncă din ţară şi străinătate. Înainte, însă, trebuie să ştii că salariul minim în Franţa este de 1.254 de euro/lună, ora de muncă fiind plătită cu 8,27 de euro. Rata şomajului era de 9,8% în 2005, iar ajutorul temporar de şomaj este de 433 de euro/lună/ persoană.
Din datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică al Franţei, în 2004, femeile manager câştigau anual 35.500 de euro, adică cu 11.000 de euro mai puţin decât colegii de sex masculin. Funcţionarele încasau anual 15.000 de euro, iar bărbaţii, 16.000 de euro. Cel mai puţin au câştigat muncitoarele necalificate, care au avut un salariu anual de 14.000 de euro, cu aproape 2.000 de euro mai puţin decât colegii lor.
Informaţiile despre Cehia se găsesc pe site-ul Ministerului Muncii şi Problemelor Sociale din această ţară https://portal.mpsv.cz/, care are şi o versiune în… limba moldovenească, ce poate fi înţeleasă de tot românul. De aici puteţi afla că, salariul minim este de 284 de euro/lună, cel mediu de 713 euro/lună şi că, în acest an, au obţinut permis de muncă în Cehia 819 cetăţeni din ţara noastră. Pe acelaşi site sunt prezentate şi posturile disponibile atât în Cehia, cât şi în alte ţări europene.
Vor emigra 500.000 de români
«După aderare, estimăm că vor pleca din ţară cel mult o jumătate de milion de români, pentru că avem deja câteva domenii cu deficit major de forţă de muncă cu calificare.»
Anca Boagiu,ministrul integrării europene