Artistul cânta pe un violoncel din 1727, realizat la Roma de David Tecchler, informează Theviolinchannel.
Artistul a început să învețe să cânte la violoncel la vârsta de șase ani
Născut la Viena în 1946, Franz Bartolomey a început să învețe să cânte la violoncel la vârsta de șase ani. A studiat la Academia de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, printre profesorii săi numărându-se artiști celebri precum Ewald Winkler, Richard Krotschak și Emanuel Brabec.
În 1963 a câștigat medalia Casals la Budapesta, iar în 1966 a obținut Premiul Ceaikovski. Artistul a devenit membru al Orchestrei Operei de Stat din Viena în 1967.
S-a alăturat Filarmonicii din Viena ca violoncelist principal în 1973.
În 1997, a devenit membru al Hofmusikkapelle din Viena
Bartolomey se trăgea dintr-o familie de muzicieni: bunicul său a cântat la clarinet, iar tatăl lui a fost violonist.
În 1997, a devenit membru al Hofmusikkapelle din Viena și s-a alăturat altor grupuri de muzică de cameră, inclusiv Ansamblului Soliştilor din Viena și Virtuozilor din Viena.
Ca solist, a cântat la Festivalul de la Salzburg, Săptămânile Festivalului de la Viena, Vienna Modern, Lucerne Festival Orchestra, Carinthian Summer și Salzburg Mozart Weeks, alături de dirijori celebri precum Leonard Bernstein, James Levine, Daniel Barenboim, André Previn, Roger Norrington, Simon Rattle.
Printre colaboratorii săi s-au numărat Igor Oistrakh, Christian Altenburger, Pierre Amoyal, Gil Shaham, Sylvia McNair, Barbara Bonney, Kathleen Battle și Jessye Norman.
De asemenea, regretatul artist a predat cursuri de master la Attergau International Orchestral Institute și la Sapporo Pacific Music Festival.
A fost una dintre cele mai influente personalități ale Filarmonicii din Viena
Franz Bartolomey a înregistrat mai multe discuri, inclusiv la NAXOS Records. Bartolomey cânta pe un violoncel din 1727 realizat de David Tecchler la Roma.
„Cu mare tristețe am primit vestea morții bruște a colegului nostru, violoncelist principal, profesorul Franz Bartolomey”, a scris Filarmonica din Viena pe Facebook. „A fost una dintre cele mai influente personalități ale Filarmonicii din Viena, iar performanțele sale muzicale alături de orchestră, dar și în muzica de cameră, au îmbogățit profund viața muzicală a Vienei. Gândurile noastre se îndreaptă spre familia lui”, se mai spune în mesaj.
Orchestra Filarmonicii din Viena, renumită în toată lumea pentru concertele de Anul Nou
Orchestra Filarmonicii din Viena este cea mai bine cotată în Olimpul celor mai bune orchestre internaţionale. Până şi dirijorii de aici se numără printre cei mai buni din lume. În fiecare an, o altă persoană dirijează orchestra. Printre dirijorii invitaţi s-au numărat Mariss Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Riccardo Muti (2018 şi 2021), Andris Nelsons (2020), Daniel Barenboim (2022) şi Franz Welser-Möst (2023).
Concertul de Anul Nou are loc la Musikverein, centrul muzicii clasice din Viena. Sala mare a fost denumită şi Sala de Aur.
Această sală nu este considerată numai cea mai frumoasă din lume, ci şi una dintre cele mai bune săli din lume sub aspect acustic. Pentru Concertul de Anul Nou, stilului istorizant al sălii construite după un model din Antichitate i-au fost adăugate magnifice decoraţiuni florale. Coloanele, cariatidele şi reliefurile frontonului sugerează că aici a fost ridicat un templu al muzicii.