Fraţii Cristescu pariază 20 de milioane de euro pe extracţia de gaze

Proprietarii grupului timişorean Bega, avånd active evaluate la circa 700 de milioane de euro, intră puternic în sectorul extracţiei de gaze naturale, în urma concesionării unui zăcămånt în Vålcea. Forajul petrolier ne-a adus în 2007 un profit de cinci milioane de euro, la o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro“, spune Marius Cristescu pentru Capital. Foraj Sonde Craiova, firma deţinută de acesta împreună cu fratele său Emil, a semnat recent contrac

Proprietarii grupului timişorean Bega, avånd active evaluate la circa 700 de milioane de euro, intră puternic în sectorul extracţiei de gaze naturale, în urma concesionării unui zăcămånt în Vålcea.

Forajul petrolier ne-a adus în 2007 un profit de cinci milioane de euro, la o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro“, spune Marius Cristescu pentru Capital. Foraj Sonde Craiova, firma deţinută de acesta împreună cu fratele său Emil, a semnat recent contracte de foraj în Ucraina şi a obţinut de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) licenţa de concesionare a unui zăcămånt de gaze naturale. „Aşa că, de la anul, vom săpa şi pentru noi“, spune omul de afaceri. Este vorba de perimetrul Påråieni din judeţul Vålcea, care ar deţine resurse estimate la aproximativ 73 de milioane de metri cubi de gaze. Conform licenţei, în primii doi ani, firma s-a angajat să realizeze lucrări în valoare de 2,16 milioane de dolari, iar în următorii doi ani să aloce alte 1,4 milioane dolari. Pe durata exploatării de către Romgaz, în zona respectivă a fost obţinută o producţie de 82 milioane de metri cubi de gaze.

Investiţie de 17 milioane euro în două instalaţii de foraj

Fraţii Cristescu aşteaptă acum aprobarea hotărårii de guvern care să le permită începerea forajului. „Pentru prima sondă de cercetare, pentru că vor fi două în total, şi instalaţiile de foraj, investiţia de şapte milioane de euro a fost realizată. Urmează să mai importăm din Italia încă o instalaţie în valoare de zece milioane de euro“, precizează Marius Cristescu.

În plus, acţionarii au decis, la sfårşitul lunii septembrie, majorarea cu peste 16 milioane de euro a capitalului social al Foraj Sonde Craiova, următorul pas fiind transferul societăţii de pe Rasdaq pe BVB. La sfårşitul lunii aprilie 2008, Foraj Sonde Craiova a operat o primă majorare de capital, de la 1 milion de euro la 1,64 milioane euro, în urma fuziunii prin absorbţie cu firmele similare Båscov, Råmnicu Vålcea şi Zădăreni.

Extracţia de ţiţei şi gaze este însă doar unul din domeniile în care activează firmele controlate de cei doi timişoreni. Pe långă industria chimică şi cea constructoare de componente de maşini, grupul Bega are şi activităţi de închiriere de spaţii industriale şi comerciale (în special, prin cele 70 de hectare deţinute la fosta uzină Faur din Bucureşti), dar şi în turism. Numai de la cele 200 de societăţi pe care le găzduieşte în perimetrul Faur, fraţii Cristescu încasează chirii de circa 700.000 de euro pe lună. Cåt priveşte implicarea în turism, grupul Bega deţine la Orăştie un complex turistic (construit într-un fost depozit de muniţie) amplasat pe un teren cu suprafaţa de 80 de hectare. Iar între proiectele viitoare se numără construirea unui complex de vile la cota 1400 în Sinaia.

Centrale eoliene marca Faur

Dar proiectele fraţilor Cristescu nu se opresc aici. Unul dintre domeniile fierbinţi atacate este producţia de energie eoliană. Ideea le-a venit după ce au văzut cåt de mult a crescut în ultima vreme interesul pentru amplasarea de instalaţii de producere a energiei eoliene în Dobrogea. „La ora actuală, construim la Faur carcase pentru centrale eoliene. Toată producţia merge la export. Dar vrem să realizăm integral astfel de centrale eoliene“, spune Marius Cristescu. Cel mai probabil, aceste echipamente vor fi realizate în baza unei licenţe acordate de unul dintre producătorii de pe piaţa mondială.

Proiectele imobiliare nu au fost nici ele ocolite. În Timişoara, cei doi au obţinut autorizaţiile pentru construcţia unui complex rezidenţial şi a unui centru comercial de tip mall. Totalul activelor deţinute de grup se apropie de 700 de milioane de euro.

«Prima sondă a costat şapte milioane de euro. Urmează să mai importăm din Italia încă o instalaţie de foraj în valoare de zece milioane de euro.»
Marius Cristescu

73 milioane de metri cubi de gaze se estimează că există în zăcămåntul de la Påråieni, judeţul Vålcea, pe care fraţii Cristescu l-au concesionat de la ANRM

IMPERIUL CRISTESCU

GRUPUL Bega este format din 29 de societăţi cu circa 10.000 de angajaţi. Domeniile în care activează sunt: industria chimică, foraj petrolier, industria extractivă, industria constructoare de maşini, transporturi auto şi feroviare, comerţ, închirieri spaţii comerciale şi industriale, servicii turistice şi hoteliere, construcţii civile şi industriale şi consultanţă.

PRELUARI Prima firmă a fraţilor Cristescu a fost înfiinţată în Timişoara în 1990, iar de atunci grupul a crescut prin 23 de preluări, realizate în general în urma participării la privatizarea fostelor întreprinderi de stat.