Frații Culiță și Iancu Sterp, suspecți într-un dosar de înșelăciune. Au fost deja audiați de procurori

Sursă: Instagram

Se pare că problemele nu contenesc pentru Culiță Sterp! Artistul a fost dus în fața procurorilor și audiat într-un dosar de înșelăciune în care prejudiciul se ridică la 400.000 de euro.

Cântărețul este acuzat că ar fi promovat, alături de fratele său, Iancu Sterp, pe contul personal de Instagram, două platforme care îi invitau pe români să investească bani pentru a cumpăra acţiuni.

Culiță Sterp și Iancu Sterp, audiați într-un dosar de înșelăciune

Oamenii erau convinși să investească sume de bani, cu promisiunea că în 72 de ore, vor încasa dublu. Frații Sterp ar fi fost plătiți pentru reclama făcută celor două platforme și au calitatea de suspecți în dosar. După audieri, au fost lăsați să meargă acasă.

În prezent, Culiță Sterp mai este judecat pentru accidentul rutier produs la Cluj în noiembrie 2022. Artistul ar fi condus sub influența alcoolului și a fugit de la locul accidentului.

Alți 11 suspecți au fost aduși la audieri

Dosarul de înșelăciune a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara în 2021. Se pare că inițiativa aparține unui tânăr din România și unuia din Republica Moldova. Pe 1 martie 2023, au avut loc percheziții la 11 locații din România.

Pe lângă frații Sterp, au fost aduși la audieri 11 suspecți, dintre care doi sunt acum urmăriți penal.

„Într-un dosar penal înregistrat la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara în anul 2021, sub supravegherea procurorului din cadrul acestei unități de parchet, au fost efectuate acte de urmărire penală cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, Brigăzilor de Operațiuni Speciale Timișoara, Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Direcției de Investigații Criminale, Serviciilor de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Hunedoara și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliței Timiș, pentru săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, prev. și ped. de art. 244 al. 1 și 2 Cp, cu aplic. art. 35 al. 1 Cp.

În cadrul acestui dosar a fost constituită o echipă comună de anchetă formată din organe de urmărire penală din România și Republica Moldova, beneficiind de sprijinul EUROJUST (Agenția Uniunii Europene de Cooperare în Materie de Justiție Penală).

În data de 01.03.2023 au fost efectuate percheziții în 11 locații de pe teritoriul României, au fost aduse la audieri 11 persoane, au fost instituite măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 291.164,9 lei, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 11 suspecți și a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de doi dintre aceștia, care au dobândit calitatea de inculpați.

În cauză a fost formulată propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, față de unul dintre inculpați.

Prin actele de urmărire penală efectuate s-a reținut următoarea situație de fapt:

În perioada anilor 2020 – 2021, două persoane, dintre care una cetățean al Republicii Moldova, iar cealaltă cetățean român, cu concursul mai multor persoane, atât cetățeni ai Republicii Moldova, cât și cetățeni români, au indus în eroare un număr de 32 de persoane vătămate, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase și prin folosirea de calități mincinoase și de mijloace frauduloase, cauzându-le acestora un prejudiciu în valoare de 1.632.648 lei (929.430 lei și 144.398 euro, echivalentul a 703.218 lei).

Astfel, cele două persoane au creat conturile cu numele de utilizator Greatrade,  Insidetradeinvest și Cryptotrade, pe platforma de socializare Instagram, pe care le-au prezentat ca fiind asociate unor societăți comerciale inexistente și beneficiind de promovarea din partea a două  persoane de notorietate în România, au determinat persoanele vătămate să le transferă diverse sume de bani, în diferite conturi bancare, sub pretextul investirii acestor sume în numele lor, urmând ca persoanele vătămate să primească un profit garantat (uneori de până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 Euro în 72 de ore vor primi dublu), promisiune care nu a mai fost respectată ulterior.

Pentru câștigarea încrederii persoanelor vătămate, acestea au fost inițial determinate  să transfere sume mici de bani cu titlu de investiție, iar ulterior le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum și presupusul profit. Prin această modalitate a fost câștigată încrederea persoanelor vătămate, cărora astfel li s-a crea falsa convingere că vor avea profit garantat”, este comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.