De la un simplu butic în Bacău, aceștia au reuşit să ajungă printre cei mai bogați români. Frații Dragoș și Adrian Pavăl dețin cel mai mare retailer local de bricolaj și concurează cu giganţi europeni precum Bricostore, Praktiker sau BauMax.
Începuturile Dedeman.
Puțin ştiu povestea fondatorilor Dedeman, doi matematicieni care au ajuns în 27 de ani la rezultate colosale. Începuturile Dedeman chiar par desprinse dintr-o poveste. Pentru că proveneau dintr-o familie modestă, fondatorii gigantului au muncit din greu pentru a-și îndeplini visul.
Totul a început când Dragoş Pavăl, fratele cel mare, a fost repartizat la o fabrică de confecţii, după ce a terminat Facultatea de Informatică. Ulterior, acesta s-a angajat informatician la întreprinderea magazinelor de stat. Acolo a realizat un soft de contabilitate și a învățat toate tainele comerțului. Pentru că avea un salariu mic, antreprenorul a decis să-şi ia viaţa în propriile mâini şi aşa s-a născut buticul din Bacău.
Nu avea bani aşa că primele finanţe au venit de la socri. Cu acea sumă şi o Dacie Break, așa a pornit la drum alături de fratele său, Adrian. Acesta terminase Facultatea de Matematică și adunase 10.000 de mărci. Cumpărau marfă de la ruşi şi o vindeau cu preţ dublu în târgurile din Craiova, așa a început toată afacerea.
La un an de la deschiderea firmei, Dragoș și Adrian au preluat un magazine de mobilă cu care au dat lovitura. Criza de mobilă din România a reprezentat un nou culoar de extindere a afacerii. Așa a apărut al doilea magazine Dedeman, în Galați.
Au urmat mai multe împrumuturi în bancă și deschiderea a noi magazine. Cei doi aveau Moldova la picioare, fapt ce i-a îndreptat spre Capitală. Criza din 2009 i-a ajutat foarte mult. Dragoș și Adrian au cumpărat terenuri la prețuri foarte bune și s-au extins fulgerător.
Cum a apărut numele ″DEDEMAN″?
Numele companiei a fost inventat chiar de Dragoș Pavăl. Primul “DE” face referire la inițiala numelui său, al doilea vine de la inițiala soției Denise, “M”-ul de la Margareta, soacra sa, ia “AN” de la Adrian.
Succesul nu se oprește aici. Proprietarii Dedeman au dat lovitura în 2018. Afacerea fraților Pavăl a înregistrat o cifră de afaceri de peste 7,2 miliarde și un profit net ce a depășit miliardul de lei. Dedeman a ajuns de la 9.818 angajați, la 10.413 de persoane.
La începutul anului 2019, cel mai mare retailer local de bricolaj din România și-a majorat capitalul, ajungând la 1,85 miliarde lei.