Cemacon, afaceri nete de 40%
Compania Cemacon a încheiat anul 2019 cu un profit net de 33,07 milioane lei, în creştere cu 23,03% faţă de anul anterior.
Potrivit unui comunicat al companiei, Cemacon a înregistrat în 2019 un profit operaţional (EBITDA) în valoare de 50,38 milioane de lei, cu 35,08% mai mare decât cel înregistrat în 2018, şi o cifră de afaceri netă de 143,61 milioane lei, în creştere cu 40%.
Ce spune directorul general al Comacon
„Anul 2019 a fost vârful unui ciclu de creştere care, pentru Cemacon, a început în 2011, după ce am preluat conducerea companiei. Rezultatele financiare obţinute sunt recorduri nu doar pentru Cemacon, ci pentru întreg sectorul în care operăm: rata profitului operaţional de 35,08% sau a profitului net de 23,03% sunt repere specifice unor sectoare mai privilegiate şi cu un nivel al competiţiei mai redus decât în sectorul materialelor de construcţii”, a declarat Liviu Stoleru, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.
Creștere substanțială față de anul 2018
Într-un context de piaţă favorabil, compania a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri brute cu 41% comparativ cu anul 2018, depăşind pragul de 157,2 milioane de lei. Raportat la anul 2018, ponderea veniturilor din blocuri ceramice şi mărfuri a rămas similară.
„Contextul de piaţă s-a menţinut pozitiv în 2019, chiar dacă ritmul de creştere a cererii de materiale de construcţii s-a plafonat raportat la anul anterior. Investiţiile de peste 10 milioane de euro în tehnologii de ultimă generaţie, făcute în ultimii trei ani, ne-au permis să ne consolidăm rezultatele financiare şi să punem în practică unul din cele mai frumoase proiecte ale noastre şi anume lansarea portofoliului de cărămizi cu vată bazaltică Evoceramic VB. Am trecut, astfel, de la fabricarea cărămizilor la oferirea de soluţii de zidărie cu valoare adăugată şi beneficii reale pentru clienţii noştri, cum ar fi izolarea termică şi fonică garantate pe viaţă. Totodată, acestea au condus la o triplare a profitului operaţional şi o creştere cu 70% a cifrei de afaceri”, a adăugat Stoleru.
Aceeaşi perioadă a însemnat câştigarea de finanţări nerambursabile de mai mult de 9 milioane lei care au facilitat şi accelerat investiţii semnificative în soluţii de eficientizare energetică şi în dezvoltarea resurselor umane din companie.
Despre Cemacon
Cemacon este liderul pieţei de blocuri ceramice din Transilvania, unul dintre cei mai mari producători de materiale de zidărie la nivel naţional. Compania operează cea mai modernă şi mai mare capacitate de producţie din România cu produse inovatoare, obţinute la costuri de producţie foarte competitive.
Cemacon este companie listată la Bursă de Valori Bucureşti şi deţinută de Dedeman şi de Business Opportunity for Romania, fond de investiţii al Erste Group.
Frații Dedeman dețin 90% din Cemacon
În vara anului trecut, frații Dedeman ( Dragoș și Adrian Pavăl) au achiziționat prin intermediul Dedeman 90 de procente din Cemacon. Pentru aceste procente, frații Dedeman au plătit 4,058 milioane de lei.
În data de 21 mai, fraţii Pavăl au mai achiziţionat, tot prin Dedeman, un pachet de 31,2% din CEON pentru suma de 49,7 milioane de lei de la Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief U.A., fond cu sediul în Olanda şi controlat de Erste Bank.
În urma acestei tranzacţii, Dragoş şi Adrian Pavăl ajunseseră să deţină 87,46% din Cemacon.