Frații Dedeman sunt marii câștigători ai pandemiei în România. Într-un an în care multe afaceri au avut mari dificultăți financiare, Adrian şi Dragoş Pavăl au raportat un profit net de peste 3 miliarde de lei.

Profitul a fost raportat de Pavăl Holding, controlat în proporţie de 60% de Dragoş Pavăl, respectiv 40% Adrian Pavăl.

Frații Dedeman sunt marii câștigători ai pandemiei în România. Profit uriaș

Pavăl Holding, vehiculul de investiţii financiare al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl – acţionarii majoritari ai retailerului de bricolaj Dedeman, a raportat un profit net de 3,3 miliarde de lei în anul 2020, echivalentul a 690 milioane de euro, potrivit zf.ro, care citează platforma Confidas.ro.

Spre comparaţie Petrom a avut un profit net de 1,38 miliarde de lei în 2020 în timp ce Hidroelectrica – “perla” statului român, a raportat 1,45 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că rezultatul net al Pavăl Holding depăşeşte câştigul cumulat al celor mai mari două companii din România.

Potrivit platformei Confidas.ro, Pavăl Holding a încheiat anul 2020 cu un număr de 3 angajaţi şi cheltuieli de 19 milioane de lei.

Imperiul Dedeman domină piaţa de retail autohtonă

Spre comparaţie, datele Confidas arată că în 2019 Pavăl Holding a avut 121 mil. lei cheltuieli şi pierderi de 48 mil. lei cu acelaşi număr de angajaţi.

Totalul activelor Pavăl Holding era la final de 2020 de circa 10 miliarde de lei, cu capitaluri totale de 9,9 mld. lei.

Datoriile totale erau de 16,8 mil. lei. Veniturile totale, potrivit Confidas.ro, se ridică la 3,35 mld. lei. Casa şi conturile la bănci sunt de aproape 900 mil. lei

Pavăl Holding este controlat în proporţie de 60% de Dragoş Pavăl iar 40% merg către Adrian Pavăl.

Imperiul Dedeman domină piaţa de retail autohtonă și concurează cu giganţi europeni precum Bricostore, Praktiker sau BauMax. Puţini ştiu însă povestea fondatorilor Dedeman, doi matematicieni care au ajuns în 28 de ani la rezultate colosale.

Provin dintr-o familie modestă

Începuturile Dedeman par desprinse dintr-o poveste. Pentru că proveneau dintr-o familie modestă, fondatorii gigantului au muncit din greu pentru a-și îndeplini visul.

La un an de la deschiderea firmei, Dragoș și Adrian au preluat un magazine de mobilă cu care au dat lovitura. Criza de mobilă din România a reprezentat un nou culoar de extindere a afacerii. Așa a apărut al doilea magazine Dedeman, în Galați.

Au urmat mai multe împrumuturi în bancă și deschiderea a noi magazine. Cei doi aveau Moldova la picioare, fapt ce i-a îndreptat spre Capitală. Criza din 2009 i-a ajutat foarte mult. Dragoș și Adrian au cumpărat terenuri la prețuri foarte bune și s-au extins fulgerător.