Frații Micula au reușit să învingă Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) într-un proces referitor la plata eșalonată a unor obligații fiscale mai mari de 30 de milioane de euro. Este vorba despre companiile SC European Drinks SA și SC Rieni Drinks SA.

„Respinge excepţia nulităţii recursului formulat de pârâta Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, invocata de intimatele-reclamate SC European Drinks SA şi SC Rieni Drinks SA. Respinge recursurile formulate de pârâtele Directia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală împotriva încheierii din 30 iunie 2016 şi a sentinţei nr. 150/CA/2016 din 14 iulie 2016 pronunţate Curţii de Apel Oradea – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată astăzi, 27 octombrie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în soluția instanței.

Mai multe decizii de constatare au fost anulate

Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au emis decizii de constatare a pierderii valabilității eșalonării la plata obligațiilor fiscale pentru cele două firme controlate de către Viorel și Ioan Micula, însă instanța de fond, Curtea de Apel Oradea, a decis ca acestea să fie anulate.

Cele două firme, care aveau obligații fiscale de 23.700.000 de euro și, respectiv, 9.100.000 euro, au solicitat și obținut acordarea eșalonării la plată și amânarea la plată, pe fondul OUG nr.29/2011.

Aceste două facilități fiscale au fost, însă, anulate de către instituțiile anterior menționate, ele motivând că există anumite debite stabilite de către Comisia Europeană prin Decizia nr.2112/2015, cea referitoare la recuperarea unui pretins ajutor de stat, scrie justnews.ro.

„Judecătorii au explicat că deciziile, prin care s-a constatat pierderea valabilității eșalonării la plată a obligațiilor fiscale, nu pot fi considerate că fiind emise în vederea punerii în executare a Deciziei CE nr.2112/2015, prin acestea doar anulându-se  facilitățile fiscale acordate anterior reclamantelor în condițiile prevăzute de OUG nr.29/2011 tocmai din cauza unei pretinse ne-executări a deciziei CE  nr.2112/2015”, arată sursa citată anterior.

Frații Micula au fost executați silit

Ministerul Finanțelor publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), DIrecția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Administrația Finanțelor Publice Bihor și Serviciul Fiscală Orășenesc Beiuș au declanșant executarea silită pentru 10 persoane – 2 persoane fizice (frații Micula) și 8 persoane juridice (European Food SA, Multipack SRL, Starmill SRL Scandic Distilleries SA, Transilvania General Import-Export SRL, West Leasing SRL, Rieni Drinks SA și European Drinks SA), în luna martie a acestui an, pentru recuperarea a peste 250 de milioane de euro.

La momentul respectiv, Ministerul Finanțelor a venit cu o explicație pentru baza legală a acestei proceduri și a declarat pentru ebihoreanul.ro că „în vederea punerii în aplicare a Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din data de 25 ianuarie 2022, au fost demarate măsuri de executare silită pentru recuperarea sumelor datorate către bugetul de stat în cazul Micula; Ministerul Finanţelor a achitat în total 914.212.282,24 lei către fraţii Micula, sumă care a stins în totalitate obligațiile din hotărârea arbitrală din 11 decembrie 2013a ICSID.”

Cele zece persoane au solicitat suspendarea Judecătoriei Beiuș suspendarea provizorie a executării silite, dar mai întâi au trebuit să depună o cauțiune în valoare de 1.307.690 lei.

„Argumentele avocaților fraților Micula și firmelor lor au fost acelea că, în cazul persoanelor juridice, executarea unei sume în cuantum ridicat ar putea crea prejudicii materiale grave și imposibil de reparat, care au putea conduce la închiderea activităților firmelor respective, ce au un rol important în dezvoltarea economiei locale și regionale”, mai arată sursa anterior citată.