Lovitură totală pentru frații Micula! Au pierdut o sumă importantă de bani. Au început 2022 cu stângul
Anul 2022 a început prost pentru frații Micula. Aceștia au pierdut un proces important cu statul român, proces în care cereau suma de 9 miliarde de lei.
Potrivit casei de avocatură LDDP, care a reprezentat România în proces, decizia a fost emisă în cursul zilei de marți, 4 ianuarie, de către Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile Centrului internațional pentru reglementarea diferendelor relative de investiții de pe lângă Banca Mondială.
Așadar, cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 5 martie 2020 a fost respinsă. În hotărâre se arăta că un tribunal arbitral internațional a respins pretențiile pe care Ioan și Viorel Micula le aveau de la România, mai precis suma de 9 miliarde de lei.
Procedurile au fost finalizate definitiv
De asemenea, decizia luată marți închide definitiv procedurile arbitrale inițiate de Reclamanți în anul 2014 ”în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor”.
Reclamanții spunea că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, susținând că țara nu a reușit să aplice în mod corect legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.
În plus, comitetul ad-hoc a mai precizat că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură și că s-a referit la toate susținerile formulate de reclamanți.
„Suntem foarte mulțumiți de rezultatul pozitiv al dosarului, prin care Comitetul ad-hoc a respins cererea de anulare formulată de reclamanți și a confirmat hotărârea arbitrală anterioară prin care se arăta că România nu a încălcat Tratatul Suedia-România.
Suntem la finalul unei dispute care a durat peste 7 ani, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanțial și procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiții. De asemenea, suntem foarte bucuroși că aceasta este cea de a cincea victorie a echipelor Lalive și Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP în apărarea României în arbitraje investiționale”, declara prof. Crenguța Leaua, din cadrul LDDP.
România s-a angajat în eforturi serioase
De cealaltă parte, tribunalul arbitral care a respins cererea reclamanților a precizat că România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru aplicarea acestor legi.
”România a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă”, spunea tribunalul.