Această decizie vine în urma anchetării lor într-un dosar de fals și înșelăciune, după ce au fost acuzați că au decontat ilegal contravaloarea voucherelor de vacanță. În loc să primească tichete sau carduri de vacanță, polițiștii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prezintă facturi de la operatorii de turism pentru a primi banii aferenți. Informația a fost adusă la cunoștința publicului de către Ziarul Unirea.
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a considerat că fiecare dintre cei cinci ar trebui să presteze muncă în folosul comunității, în loc să fie urmăriți penal. Judecătoria Alba Iulia a confirmat legalitatea acestei soluții, dispuse prin ordonanța procurorului din 20 februarie 2024.
Potrivit informațiilor furnizate de Ziarul Unirea, faptele au avut loc în anul 2020. Pentru că polițiștii nu primesc vouchere de vacanță sub formă fizică, ei decontează suma aferentă în baza facturilor de la operatorii de turism, conform legii.
Fraudă cu vouchere de vacanță
Cei cinci au fost acuzați că au prezentat documente false pentru a primi suma de 1450 de lei, contravaloarea beneficiului de vacanță destinat angajaților instituțiilor publice.
Ancheta a relevat că, în realitate, cei cinci nu au fost cazați în perioadele menționate în documentele depuse. Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat că prejudiciul cauzat a fost reparat integral și că instituția nu se constituie parte civilă în acest caz.
Între timp, unul dintre cei cinci polițiști s-a pensionat, conform informațiilor furnizate de jurnaliștii locali.
Proiectul de lege privind unele măsuri fiscale și bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicat în toamna anului trecut de către Ministerul Finanțelor, prevede ca vouchere de vacanță să fie acordate exclusiv angajaților din sectorul bugetar cu venituri salariale mai mici de 14.000 lei brut. Mai mult decât atât, conform acestui proiect, valoarea voucherelor va crește la 1.600 de lei începând cu anul viitor.