Mai mulți români au ajuns să fie păcăliți prin intermediul unor site-uri de vânzări auto și nu numai. În urma unor calcule făcute de inspectorii antifraudã din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã (ANAF), s-a constatat că este vorba despre un prejudiciu care se ridică la suma de 40.694.434,00 lei reprezentând TVA de platã în sarcina a 14 societăţi din Bulgaria.

Mai exact, potrivit informării transmise de inspectorii ANAF, în perioada 01.02.2020-30.11.2020, acestea s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin simularea achiziţionãrii de autoturisme rulate în Bulgaria, în timp ce livrarea şi înmatricularea se realiza de fapt în România, tranzacţiile nefiind declarate.

Sursa citată arată că societățile controlate de inspectorii ANAF erau specializate în efectuarea de achiziţii intracomunitare de autovehicule second hand de la diverşi furnizori din spaţiul intracomunitar.

Totodată, acestea se ocupau inclusiv de transportarea, descãrcarea, recepţia şi livrarea autovehiculelor direct în România. Odată ajunse în țară, autovehiculele erau ulterior livrate şi vândute cãtre persoane fizice şi juridice, fãrã ca aceste tranzacţii sã fie declarate şi fãrã ca societãţile sã se înregistreze în scopuri de TVA în România.

Cum a fost realizată frauda

Mai exact, ANAF arată că societãţile nu raportau în Bulgaria achiziţiile intracomunitare efectuate de la partenerii din Comunitatea Europeanã, deşi aceştia din urmã declarau livrãri intracomunitare scutite de TVA cãtre societãţile bulgãreşti.

Documentele pe care inspectorii ANAF le-au avut puse la desipoziția echipelor de control, arată că, cei mai mulți clienți și proprietarii autovehiculeleor înmatriculate în România au promovat, vândut, sau cumpărat pri intermediul celor două site-uri autovit.ro și olx.ro. Toate aceste autovehicule menționat au fost livrate și înmatriculate definitiv pe teritoriul României.

Amintim faptul că potrivit datelor publicate de Agenția Federală de Automobile KBA, la final de 2021, un total de 198.258 de mașini noi au fost înmatriculate lun noiembrie în cea mai mare economie a Europei. Sursa citată mai preciza atunci că vânzările între ianuarie și noiembrie sunt cu 8% mai mici decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, Federația producătorilor străini VDIK se așteaptă la 2,6 milioane de înmatriculări în 2021, adică -11% față de anul anterior, în timp ce expertul Ferdinand Dudenhöffer, directorul Centrului de cercetare auto din Duisburg (vest), se așteaptă la -8% până la 2,69 milioane .

În timp ce vânzările au fost reduse în 2020 de închiderea dealerilor și chiar a fabricilor, „efectele secundare ale pandemiei, sub forma penuriei de cipuri, turbulențe în lanțurile de aprovizionare și creșteri ale prețurilor materiilor prime au destabilizat piața în 2020”, explică el.