Al doilea inculpat în dosarul BEM, condamnat la 6,5 ani de închisoare

Anterior, alte cinci persoane au fost deja trimise în judecată în dosarul BEM. Aceste persoane sunt acuzate de comiterea infracțiunilor de escrocherie în proporții mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari, conform articolelor 190 alin. (5) și 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal.

Cazul face parte dintr-o serie de dosare penale inițiate în martie 2013 de Procuratura Generală, pe baza autosesizării, și ulterior conexate cu alte cauze penale deschise de Centrul Național Anticorupție (CNA). Urmărirea penală a fost efectuată de CNA sub coordonarea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit investigațiilor, în decembrie 2011, inculpatul, în calitate de administrator și fondator al unei companii, a obținut prin înșelăciune un credit de 4,4 milioane de lei de la BEM din Republica Moldova, sumă care nu a fost restituită, provocând astfel un prejudiciu semnificativ instituției financiare. Ulterior, banii obținuți fraudulos au fost transferați către diverse companii pentru a masca și deghiza proveniența ilicită. În final, inculpatul a ridicat în numerar suma de 1,3 milioane lei.

Inculpatul și-a recunoscut vinovăția. Cauza a fost examinată pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală și a durat 8 luni.

1,3 milioane de lei confiscați din contul inculpatului

În urma analizei probelor administrate, la 30 iulie 2024, instanța a declarat inculpatul vinovat de complicitate la comiterea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții mari, scrie realitatea.md. Acesta a fost condamnat, pentru concurs de infracțiuni, la 6,5 ani de închisoare în regim de detenție strictă și i s-a interzis dreptul de a desfășura activități în domeniul administrării bunurilor pe o perioadă de 2 ani.

De asemenea, s-a dispus confiscarea specială în sumă de 1,3 milioane lei din contul inculpatului, sumă ce va fi transferată în proprietatea statului, reprezentând contravaloarea banilor obținuți prin comiterea infracțiunilor.

Sentința poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

La 5 iunie 2024, o altă persoană a fost declarată vinovată de spălare de bani și condamnată la 5 ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost contestată de către acuzatorii de stat, deoarece nu a fost dispusă confiscarea specială a sumei de 1,6 milioane lei, reprezentând contravaloarea banilor obținuți prin comiterea infracțiunii, din contul condamnatului în proprietatea statului.