Directoarea unei sucursale bancare din Bucureşti, cercetată pentru fraudă bancară
Fraudă bancară în România. Directoarea unei sucursale bancare din Bucureşti se află în mijlocul unei investigaţii de amploare pentru fraude bancare şi accesare ilegală a sistemelor informatice.
Autorităţile au acuzat-o că ar fi furat aproximativ 300.000 de euro din conturile clienţilor, provocând astfel un prejudiciu semnificativ.
În cursul zilei de joi, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti au efectuat percheziţii la locuinţa femeii.
Conform informaţiilor furnizate de Poliţia Capitalei, ancheta a stabilit că directoarea ar fi accesat fără drept sistemul informatic al băncii, efectuând mai multe operaţiuni financiare din conturile clienţilor.
Aceste acţiuni sunt considerate frauduloase, având în vedere numărul mare de acte implicate—776 de operaţiuni frauduloase şi 920 de accesări ilegale.
Directoarea de bancă a fost dusă la audieri
După percheziţie, femeia a fost dusă la audieri, iar autorităţile au precizat că se vor lua măsurile legale necesare în acest caz. Investigaţiile continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar poliţia se va concentra pe adunarea de probe pentru a susţine acuzaţiile de fraudă financiară şi acces ilegal.
Este important de menţionat că percheziţia domiciliară este o procedură reglementată de Codul de procedură penală, având scopul de a aduna probele necesare soluţionării cazului. Totodată, Poliţia a subliniat că principiul prezumţiei de nevinovăţie trebuie respectat în orice etapă a procesului.
Reprezentanții BRD România au negat că ar fi vorba despre o persoană care lucrează în cadrul băncii.
”Nu avem nicio colegă directoare sau coleg director care să fie într-o astfel de situație”, spun aceștia.
Percheziții și în Dolj și Brașov
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj au desfăşurat joi dimineaţă o serie de percheziţii, în cadrul unei operaţiuni de amploare, vizând cazuri de evaziune fiscală şi înşelăciune. În cadrul acţiunii, denumită JUPITER, au fost efectuate șase percheziţii la locuinţele unor persoane şi la sediile unor firme, cinci dintre acestea având loc în judeţul Dolj, iar una în judeţul Braşov.
Sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Dolj, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au pus în aplicare cele șase mandate de percheziţie. Obiectivul acestor acţiuni este de a colecta probe necesare în cadrul unei anchete ce vizează infracţiuni economice, în special evaziune fiscală şi înşelăciune.
Operaţiunea a beneficiat de suportul poliţiştilor din cadrul IPJ Braşov, precum şi al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dolj, având un caracter complex şi desfăşurându-se simultan în mai multe locaţii. Totodată, în comuna Cârcea, Dolj, s-au luat măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii publice, prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea siguranţei cetăţenilor pe durata percheziţiilor.