Cine semnează, răspunde! Aceasta este credința cea mai răspândită în rândul funcționarilor din România, indiferent dacă ei lucrează la stat sau la privat. Puțini cunosc faptul că practica din justiție este cu totul alta. Participarea la luarea unei decizii care contravine legii este pedepsită indiferent dacă există o asumare prin semnătură sau nu.
În România, conceptul de “white collar crimes”, infracțiunile comise de oamenii îmbrăcați la costum și cravată este de dată destul de recentă. Practic, acest tip de fapte au fost conștientizate de autorități în contextul unor situații complexe și foarte grave, în principal de competența DNA sau DIICOT. Vulnerabilitatea oamenilor intrați într-o asemenea încrengătură este cu atât mai mare cu cât funcția ocupată într-o organizație este mai înaltă.
Evaziunea fiscală, delapidarea sau spălarea de bani nu sunt singurele infracțiuni care se fac simțite în lumea gulerelor albe. Digitalizarea din ce în ce mai răspândită în rândul companiiilor a deschis o ușă de pe care mulți nici nu o bănuiam: infracțiunile cibernetice. Companiile românești sunt foarte vulnerabile la asemenea atacuri și extrem de nepregătite prin comparație cu suratele lor internaționale.
Gabriel Albu, managing partner la Budușan, Albu și Asociații a explicat pentru CapitalTV care este situația la zi în zona fraudelor comise de „gulere albe” din România.
Fraudele comise de „gulere albe”
29 noiembrie 2019, 19:32
Așa zisele "gulere albe", oameni cu funcții de conducere în diverse instituții de stat sau private comit uneori infracțiuni mai periculoase decât cele ale hoților tradiționali.
Etichete: gulere albe,
white collar crimes
Publicat in categoriile: Capital Play, Capital TV
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Capital Play, Capital TV
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Capital Play: Au pornit de la zero și construiesc branduri puternice, fără ajutor de la stat, bazate doar pe idei creative, talent și ambiție. Cine stă în spatele brand-urilor Lyria și ARTelier
- Capital Play: Unde găsești cei mai buni designeri care să-ți personalizeze casa, în funcție de buget
- Capital Play. Contribuabilii din Sectorul 5 scapă de plata integrală a amenzilor fără a mai fi nevoiți să stea la coadă la ghișeu
- Capital Play: Afaceri care vor să dea restart educației. Două tinere vorbesc despre regulile din sistemul alternativ de educație, unde fiecare copil are libertate de mişcare şi de alegere
- Manual de răspândit minciuni pe internet
- RUX la Capital Play: ”Pe internet sunt singura femeie care face comedie la nivelul acesta. E foarte greu. Sunt respinsă de restul comedianțiilor, mă consideră sub ei, penibilă”
- Care sunt cele mai puternice companii din România
- Capital Play: Românii nu pun preț pe viețile lor
- Capital.TV. Cele mai profitabile companii din România, premiate în cadrul Galei Capital „Companii de Elită 2019”
- Moștenirea Guvernului Dăncilă