Fraudele cu certificate de emisii de carbon au provocat pierderi de 5 miliarde euro

Tranzacţiile frauduloase cu certificate de emisii de carbon care au avut loc în ultimele 18 luni în Uniunea Europeană (UE) au generat pierderi fiscale în valoare totală de 5 miliarde euro pentru mai multe state membre, potivit agenţiei Europol, citată de Reuters. Autorităţile estimează că, în unele ţări, până la 90% din rulajul pieţei creditelor pentu emisii de carbon reprezintă rezultatul unor fraude şi au avertizat că, în curând, acelaşi tip sistem infracţional ar put

Tranzacţiile frauduloase cu certificate de emisii de carbon care au avut loc în ultimele 18 luni în Uniunea Europeană (UE) au generat pierderi fiscale în valoare totală de 5 miliarde euro pentru mai multe state membre, potivit agenţiei Europol, citată de Reuters.

Autorităţile estimează că, în unele ţări, până la 90% din rulajul pieţei creditelor pentu emisii de carbon reprezintă rezultatul unor fraude şi au avertizat că, în curând, acelaşi tip sistem infracţional ar putea apărea în sectoarele gazelor naturale şi electricităţii.

Certificatele de carbon sunt cumpărate din statele membre unde sunt scutite de taxe şi vândute în alte ţări, unde cumpărătorii sunt obligaţi să plătească şi TVA. Făptuitorul „dispare” apoi fără a pasa contravaloarea taxei pe valoare adăugată către stat.

În fraudă sunt implicate bănci de investiţii şi brokeri

În acest proces fraudulos sunt implicaţi diverşi intermediari, precum bănci de investiţii şi brokeri, care s-au plâns către autorităţi că s-au regăsit în poziţia de a acoperi taxele neplătite.

Europol, agenţia europeană de poliţie, a anunţat că a început „un proiect de investigaţii”, pentru a identifica structurile de crimă organizată din spatele fraudelor cu certificare de emisii.

„Avem motive să credem că făptuitorii ar putea migra în curând către ramurile gazelor naturale şi energiei electrice din sectorul energetic”, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Autorităţile europene au detectat pentru prima dată acest tip de fraudă în ultima parte a anului trecut. Franţa, Olanda şi Marea Britanie şi-au readaptat ulterior legislaţia pentru a face imposibil acest tip de infracţiune.

Un grup de lucru din cadrul Comisiei Europene a aprobat săptămâna trecută aplicarea unui mecanism de „impozitare inversă” pe tranzacţiile cu certificate de carbon, pentru a preveni fraudele.

SURSA: Mediafax