Creșterea autoritarismului și erodarea democrației au fost printre cele mai notabile tendințe globale din ultimul deceniu, susține raportul intitulat „Freedom in the World”, sugerând că aceste tendințe au continuat în 2022, dar există și motive de optimism, potrivit Axios.

Crește numărul țărilor în care este încălcată libertatea de exprimare

Freedom House, organizația care monitorizează respectarea drepturilor omului la nivel mondial, arată în raportul său anual, publicat pe 9 martie, că numărul țărilor care au obținut un scor zero pentru libertatea de exprimare a crescut în acest an de la 14 la 33, libertatea presei fiind supusă presiunii în cel puțin 157 de țări și teritorii în cursul anului 2022.

Țări precum Columbia, Kenya și Malaezia au înregistrat transferuri pașnice de putere în urma alegerilor, în timp ce mai multe țări care au restrâns libertatea de exprimare și de întrunire în timpul pandemiei au relaxat aceste restricții.

Finlanda, Norvegia și Suedia vs Coreea de Nord, Eritreea, Turkmenistan

Finlanda, Norvegia și Suedia au primit, toate, scoruri perfecte de 100, în timp ce țările și regiunile cele mai puțin libere au fost Coreea de Nord, Eritreea, Turkmenistan, Sudanul de Sud, Siria și Tibet, cu cel mai slab punctaj. Raportul situează China și Arabia Saudită printre țările „cele mai rele dintre cele mai rele”.

„Cele mai grave regrese în materie de libertate și democrație sunt rezultatul războiului, al loviturilor de stat și al atacurilor asupra instituțiilor democratice de către persoane aflate în funcție”, se arată în raport.

Rusia considerată o țară „neliberă”

În documentul Freedom House se vorbește pe larg despre „regimul autoritar al președintelui rus Vladimir Putin” pentru că a lansat o invazie împotriva Ucrainei, în februarie 2022, „în încercarea de a zădărnici progresul democratic obținut cu greu de această țară”.

„Oricare ar fi justificările false pentru acest război de agresiune, care au fost enunțate de presa controlată de stat, scopul clar este de a înlătura guvernul de la Kiev și de a-i priva pe ucraineni de dreptul lor fundamental la autoguvernare liberă”, menționează raportul, care clasifică Rusia drept o țară „neliberă”.

Documentul spune că nicio țară fostă sovietică nu e considerată „liberă”, în afară de cele trei state baltice (Estonia, Lituania și Letonia), țări membre UE și NATO.

Lipsa de guvernare democratică a destabilizat regiunea

„Această lipsă de guvernare democratică a destabilizat regiunea, deoarece conducătorii cu mână forte folosesc forța militară pentru a-și ataca vecinii și pentru a anihila disidența internă”, se arată în raport.

Alături de Turkmenistan, care se află în partea de jos a clasamentului, Tadjikistanul a obținut un scor de 7, urmat de Belarus și Afganistan (8) și Azerbaidjan (9). Uzbekistanul și Iranul au un scor de 12, în timp ce Rusia a obținut 16 puncte. Kosovo a fost lăudat ca fiind una dintre țările care au îmbunătățit cel mai mult climatul social și politic în ceea ce privește libertatea, având calificativul „parțial liber”.