Fregata Regina Maria a desfășurat, în perioada 27 octombrie – 7 decembrie, misiuni de supraveghere a traficului naval şi de descurajare a unor potenţiale ameninţări pe flancul sudic al Alianţei Nord-Atlantice, în bazinul estic al Mării Mediterane.
Astfel, fregata a participat la cel mai mare exercițiu de luptă împotriva submarinelor din acest an din Marea Mediterană.
Manevră de reaprovizionare cu combustibil
Exercițiul, realizat în colaborare cu partenerii NATO, a fost condus de Forțele Navale ale Turciei.
Echipajul Fregatei „Regina Maria” a fost inclus în scenariul exercițiului multinațional „Mavi Balina 20”. Exercițiul a fost condus de Forțele Navale ale Turciei și a reprezentat cel mai mare exercițiu de luptă împotriva submarinelor, desfășurat în acest an, în Marea Mediterană.
”Construit pe mai multe etape, scenariul a reprezentat o reală provocare pentru echipajul navei militare românești, dar și o oportunitate de a demonstra, atât nivelul înalt de pregătire, cât și gradul ridicat de interoperabilitate dintre Forțele Navale Române și celelalte state NATO”, au anunțat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
În ultima zi a exercițiului echipajul Regina Maria a efectuat o manevră de reaprovizionare cu combustibil pe mare alături de două nave spaniole.
România participă la un efort conjugat al aliaţilor NATO
Potrivit specialiștilor aceasta este o manevră cu un grad ridicat de risc, pentru că navele navighează una lângă alta, cu distanță între ele de 40-50 de metri și la o viteză de 12 noduri, aproximativ 22 kilometri pe oră.
Fregata, cu un echipaj alcătuit din 240 de militari, este comandată de comandorul Victor Durea şi are planificate escale în porturile Aksaz (Turcia), Souda (Grecia), Alexandria (Egipt), Haifa (Israel), pentru refacerea capacităţii de luptă.
Pregătirea pentru plecarea navei în misiune s-a desfăşurat în conformitate cu măsurile de prevenire a infectării echipajului cu SARS-CoV-2, iar pe parcursul escalelor în porturile menţionate militarii vor rămâne în izolare, la bord.
Operaţia NATO „Sea Guardian” a fost lansată în anul 2016 ca răspuns la evoluţiile mediului de securitate, iar România participă la acest efort conjugat al aliaţilor de asigurare a securităţii maritime în Marea Mediterană, anual, din 2017, cu o fregată.