Cea mai vestica tara din Europa, Irlanda, este inca neatinsa de frenezia turismului de masa. Peisajele si stilul de viata de aici s-au schimbat putin de-a lungul secolelor, asa ca inca trezeste in mintea strainilor imaginea unui teritoriu salbatic, romantic si legendar.

Frumusetea peisajelor irlandeze a inspirat de-a lungul secolelor multi artisti, poeti si muzicieni si continua sa captiveze atentia turistilor si acum. Dealurile sterpe si stancoase din Connemara, zonele verzi si luminoase din comitatul Wicklow, peisajele lunare enigmatice de la Giant’s Causeway (comitatul Antrim) sunt cele care atrag anual milioane de turisti straini. La fel de spectaculoase sunt stancile de la Moher, care se inalta 200 de metri deasupra Atlanticului, ruinele de la Burren ce dateaza din Epoca de Piatra, precum si plajele din comitatul Donegal.


Daca vreti sa treceti pragul in alta lume, faceti o excursie in una din insulele legendare raspandite pe coasta Atlanticului, Inis Mor, Inis Meain sau Inis Oirr. Accesibile cu feribotul din Galway, Rosaveel sau Coolin, insulele sunt ideale pentru a petrece o zi linistita, departe de agitatia oraselor.
Cu o gama fenomenala de atractii istorice, Irlanda este destinatia ideala pentru oricine este interesat de istorie. Mai vechi decat piramidele, mormantul megalitic de la Newgrange atrage 200.000 de vizitatori pe an, fiind pe lista monumentelor istorice protejate de UNESCO.


Dublin, orasul transformarilor


Intrebati orice locuitor din Dublin ce se intampla in oras si sigur va vor raspunde cu una din cele mai cunoscute fraze ale lui Yeats: “Totul se schimba, se schimba complet”. Vechiul oras de pe tarmul Marii Irlandei s-a transformat peste noapte intr-un oras turistic ce se dezvolta rapid. “Tigrul celtic”, cum numesc irlandezii economia tarii lor, se vede cel mai bine in Dublin. Dar ce puteti vedea aici? Mai intai, opriti-va la Biblioteca Colegiului Trinity, unde se afla cea mai mare comoara a Irlandei, Cartea Kells, unul din cele mai frumoase manuscrise iluminate din lume, creat acum 1.000 de ani.



Apoi, la Muzeul National, pentru a admira diverse obiecte si artefacte din timpuri preistorice. Plimbati-va pe podul O’Connel, considerat de multi centrul orasului, admirati fosta cladire a Parlamentului, construita in secolul XVIII, acum sediul Bancii Irlandei, si terminati ziua in Piata Merrion, un exemplu perfect de stil arhitectonic georgian.


Ce-ar mai fi de vazut in Irlanda? Lough Neagh, cel mai mare lac cu apa dulce din Europa, Giant’s Causeway, alcatuit din roca vulcanica, peisajele din comitatul Killarney, imortalizate de William Thackeray si Sir Walter Scott. Daca vreti sa vedeti Irlanda traditionala, mergeti in vest, in Galway, unde sunt cei mai multi vorbitori de galeza. In localurile de aici aveti ocazia sa vedeti reprezentatii spontane de muzica traditionala, sa va improprietariti pentru cateva zile cu unul din zecile de lacuri de langa Connemara si sa deveniti prieteni buni cu localnicii, la o halba de bere.


De cate ori n-ati visat sa stati
intr-un castel medieval? Pe langa castele transformate in hoteluri, oferta de cazare din Irlanda abunda in locatii extrem de diverse, de la ferme la case istorice. Incercati Castelul Ashford, care a apartinut familiei Guiness, daca doriti conditii de lux – cum ar fi pista de aterizare pentru elicopter si spa, plus o atmosfera de secolul XIV. Sau Hidden Ireland, daca v-ar placea sa va petreceti vacanta in case istorice de inchiriat.


Cea mai buna bere Guiness se bea numai in Irlanda, iar daca nu credeti, incercati o halba cu multa spuma intr-unul din cele 1.000 de baruri din Dublin, ca de exemplu Cobblestones, Keoghs, Mulligans sau Stag’s Head, o bijuterie in lemn de mahon construita in 1895 in stil victorian. Neaparat vizitati fabrica de bere Guiness Storehouse, unde veti vedea cum o mica berarie din St.James’s Gate a devenit un imperiu mondial de zece milioane de halbe pe zi.




Pescuitul este una dintre indeletnicirile preferate ale turistilor
















Irlanda este destinatia ideala pentru iubitorii de istorie





















Poduri peste raul Liffey in Dublin, orasul cu 1.000 de baruri si cea mai buna bere Guiness

















Peisajele si stilul de viata din Irlanda s-au schimbat foarte putin de-a lungul timpului





















Ofertele agentiilor de turism


Atlantic Tour – City break Dublin – 515 euro/pers.Tariful include bilet de avion, trei nopti cazare cu mic dejun la hotel Temple Bar***. Optional: tur de oras (15 euro).


Marshal Turism – City break Dublin – 337 euro/pers. Tariful include bilet de avion, doua nopti cazare la hotel Confort Inn Parnell Square***.


Hidden Ireland
(www.hidden-ireland.com)
– 85-135 euro/zi/
camera cu mic dejun in Harrington Hall, cladire istorica din Dublin. Avion: Bucuresti-Barcelona – de la 60 euro cu Blue Air, Barcelona-Dublin – de la 70 euro cu Ryanair sau Bucuresti-Dublin – de la 400
euro cu CSA.