Marcel Ciolacu are o adevărată spaimă de fiecare dată când se vede cu fiul său. Liderul PSD a mărturisit românilor din afara granițelor ce dramă trăiește în se întâlnește cu copilul său.

Dezvăluirea a fost făcută în timpul unei întrevederi cu reprezentanții diasporei din Germania. Aici, Marcel Ciolacu a spus că speră ca fiul său să nu repete o parte a istoriei din familia sa și să-și dorească să părăsească țara.

„În 1992, fratele meu a plecat în Germania. Pe atunci călătoream câte patru în mașină, cu alți cumnați. Ei și-au căutat „visul american” în Germania. Așa era perioada aceea.

După 15-20 de ani s-au întors. Au reușit să aibă voința de a se întoarce și de a se realiza și în România. Când a plecat fratele meu a fost o dramă. Aceeași dramă o resimt când mă întâlnesc cu fiul meu care, în curând, va termina Medicina”, a comentat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu speră ca fiul său să nu plece din România

El și-a exprimat speranța ca fiul său să nu își dorească să muncească în afara României.

„Atâta minte am avut încât am făcut doar un copil… Dar sper să nu cumva să-i treacă prin cap să plece din România! Acum e student la Medicină”, a comentat premierul.

De altfel, el a ținut să menționeze că are în vedere o serie de măsuri pentru românii din afara granițelor și că se va veni cu un proiect de start-up pentru diaspora. Marcel Ciolacu a arătat că este nevoie de mărirea numărului de consulate acolo unde va fi necesar.

Premierul vrea mărirea numărului de consulate

„Sper să reușim să construim împreună, şi cu doamna ministru de la Externe şi cu viitorii consuli, să încercăm să mărim numărul de consulate acolo unde este nevoie, poate să mai închidem din ele acolo unde nu este nevoie, dar trebuia cineva să stea în nu știu ce țară. Să găsim pârghiile administrative.

Bugetul României nu trebuie să fie zgârcit în ceea ce priveşte comunicarea directă cu diaspora. Indiferent dacă această imensă plusvaloare a părăsit România, statul român este dator de a menţine conexiunea cu dumneavoastră şi de a găsi pârghiile necesare de a vă simţi ancoraţi şi în decizia nu numai politică, pentru că aveţi dreptul de vot şi este bine să vi-l exprimaţi, cu toate că pe mine, de la PSD, nu m-aţi acoperit de voturi.

Înţeleg motivele şi putem discuta despre ele, dar trebuie să găsim, pe lângă dreptul de vot, trebuie să găsim ceva ce n-a funcţionat până acum”, a susţinut premierul.

Modificarea registrului pe care îl perpetuăm de 32 de ani

În opinia sa, trebuie modificat registrul pe care îl perpetuăm de 32 de ani și că în urma unei discuții cu prim-ministrul Portugaliei acesta i-a dezvăluit că, în ciuda eforturilor, foarte puțini dintre cei plecați se vor întoarce înapoi.

„Trebuie să ne implicăm cu toţii, să-i ajutăm şi pe cei mai puţin norocoşi, ca să nu fie un abuz asupra lor, asupra forţei de muncă mai ieftină. Încercăm acum, după 32 de ani, ăsta este adevărul, să dezvoltăm şi infrastructura din Moldova noastră, de unde a fost exodul cel mai mare de români care au plecat în diaspora după ’90. (…)

Dar cum lucrurile nu se exclud unele pe altele, trebuie împreună – şi nu putem fără dumneavoastră, indiferent câţi consuli am pune, nu putem pune cât un consul pentru fiecare cetăţean român – fără implicarea dumneavoastră şi fără programe susţinute de statul român, punctuale, nu vom reuşi să aducem diaspora mai aproape de România şi diaspora să nu se mai uite urât către România când vine acasă”, a punctat Ciolacu.