Cu ocazia Summitului Uniunii Europene de la Lisabona, care a avut loc intre 23 si 24 martie a.c., liderii tarilor europene puternic industrializate au dezbatut problema promovarii „noii economii” a Europei.
In cadrul acestei reuniuni, capitolele cele mai „fierbinti” au fost liberalizarea telecomunicatiilor, reducerea costurilor pentru accesul pe Internet si dezvoltarea comertului electronic. Aceste ar trebui sa se intample, conform spuselor premierului britanic Tony Blair, prin „crearea unei noi piete electronice unice”. In aceste conditii se impune, in primul rand, necesitatea insusirii si dezvoltarii unor modalitati de reducere a fenomenului de frauda cu carti de credit in tranzactiile electronice, care sa asigure integritatea platilor si autentificarea atat a clientului, cat si a comerciantului.
Visa si Europay, impreuna cu alte companii americane, Microsoft, IBM, Netscape, Terisa Systems si Verisign, au propus standardul SET, Secure Electronic Transactions. Desi standardul se afla inca in fasa, numerosi analisti considera ca viitorul securizarii tranzactiilor electronice apartine standardului SET datorita confidentialitatii marite, a integritatii de tranzactionare net superioare si a unui risc de frauda considerabil mai redus pe care il prezinta fata de orice alt sistem actual de securizare a comertului electronic. De exemplu, SSL (Secure Sockets Layer) este un sistem mai vechi, ofera securitatea transmiterii informatiilor, dar, conform Visa International, nu garanteaza identitatea partilor implicate in tranzactionare. Avantajul major al SET, fata de celelalte sisteme existente de securitate on-line este adaugarea certificatelor digitale care faciliteaza identificarea reciproca a partilor contractante inainte ca tranzactia via Internet sa aiba efectiv loc. Astfel, cardholderilor si comerciantilor li se ofera o incredere sporita ca tranzactia va fi procesata intr-un mediu virtual in acelasi fel in care s-ar desfasura pe piata clasica.
SET, de asemenea, incorporeaza tehnologia criptografica cu cheie publica pentru a proteja confidentialitatea informatiilor personale si financiare. Mesajul este codificat, transmis si decodificat prin implementarea a doua chei asimetrice (cheia publica si cheia privata) cu o cheie de securitate generata aleator de software-ul SET. Mai intai, partile contractante fac schimb de chei publice, dupa care mesajul clientului catre comerciant este criptografiat (codificat, utilizand cheia de securitate. La randul ei, aceasta cheie aleatoare este si ea codificata utilizand cheia publica a destinatarului mesajului, formand asa-numitul plic digital.
Tranzactii sigure prin documente electronice
Plicul digital impreuna cu continutul sau, datele codificate referitoare la tranzactie, sunt trimise posesorului cheii publice. Acesta deschide plicul digital cu cheia sa privata pe care o utilizeaza pentru decodificarea mesajului primit. Dupa incheierea dialogului, cheia de securitate este distrusa. Toate aceste etape se desfasoara fara interactiunea directa a partilor contractante, prin generare automata de software-ul SET. Doua alte avantaje majore ale SET, in special pentru clientii magazinelor virtuale, sunt acelea ca tranzactiile se desfasoara in timp real, iar ofertantul nu poate citi numarul de card al clientului.
Conform Romcard SA, in Romania nu a fost introdus nici un sistem de securizare a comertului electronic (SSL sau SET), lucru justificabil, de altfel, prin lipsa unei oferte romanesti semnificative pe piata electronica. Insa tinand cont de tendintele actuale ale economiei mondiale si in particular ale economiei UE la care Romania doreste sa adere, se impune cel putin o cunoastere, din partea oamenilor de afaceri romani, a oportunitatilor de dezvoltare a economiei romanesti prin intermediul tranzactiilor electronice si a sistemelor care le-ar permite punerea in practica a acestor oportunitati.
c
Frica pazeste pepenii
4 mai 2000, 12:00
Ultima modificare în 4 mai 2000, 15:00
Cu ocazia Summitului Uniunii Europene de la Lisabona, care a avut loc intre 23 si 24 martie a.c., liderii tarilor europene puternic industrializate au dezbatut problema promovarii "noii economii" a Europei. In cadrul acestei reuniuni, capitolele cele mai "fierbinti" au fost liberalizarea telecomunicatiilor, reducerea costurilor pentru accesul pe Internet si dezvoltarea comertului electronic. Aceste ar trebui sa se intample, conform spuselor premierului britanic Tony Blair, prin "crearea unei noi
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Limbile straine si cultura generala sunt atuurile ghizilor
- In 1999, Sicomed a produs mai eficient
- FMI si Banca Mondiala spun „adio” Republicii Moldova
- Grecii pun bariere turistilor romani
- Banii mentin moralul la cote inalte
- Meciul cu FMI se joaca in Parlament
- Birouri inchiriate cu ziua
- Dr. Jekyll si Mister Hyde
- British Airways va investi 600 milioane lire sterline
- Vanzarea bancilor in pas alergator este comandata de la Washington