În București, mercurul din termometre va coborî până la -15 grade, iar în zonele centrale, sudice, sud-estice și estice ale țării, temperaturile vor ajunge chiar și la -22 de grade Celsius. Perioada de vârf a gerului este prognozată pentru sâmbătă și duminică dimineața, când se vor înregistra cele mai scăzute valori din acest episod de vreme extremă.

România se confruntă în aceste zile cu un val de frig extrem

Maximele diurne vor rămâne negative în cea mai mare parte a țării, situându-se între -7 și 0 grade Celsius, cu excepția vestului, unde temperaturile vor ajunge la 4-5 grade. În Capitală, temperaturile vor coborî sub -15 grade, iar luni dimineață se așteaptă valori de până la -18 grade. Această perioadă de frig intens va continua până la începutul săptămânii viitoare, când se va înregistra o ușoară încălzire.

„Este o perioadă foarte geroasă, cu vreme rece. Atât maximele diurne vor fi negative, ținând cont de temperaturi și valorile ecartului termic al acestora între minus 7 până la 0 grade. Maxime pozitive doar în partea de vest a țării, cu 4-5 grade.

Minimele însă sunt foarte coborâte, mai ales în zonele centrale, sudice, sud-estice și estice ale țării, acolo unde pe parcursul următoarelor zile, și mai ales în sâmbătă dimineața și duminică dimineața, când va fi posibil să atingem vârful acestui episod de ger, adică minime care pot coborî până la minus 20 – minus 22 de grade în depresiuni.

Chiar și în Capitală, posibil valori sub -15°C. Luni dimineață, de asemenea, temperaturi ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece, o noapte și o dimineață geroasă, pentru că și luni ecartul va fi unul semnificativ, spre -18 grade până la -10 în zonele mai joase de relief”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.

De marți, 25 februarie, vremea va începe să se îmbunătățească treptat

De marți, 25 februarie, vremea va începe să se îmbunătățească treptat, în special în vestul țării, unde temperaturile vor ajunge la 9-10 grade Celsius. Pe parcursul săptămânii viitoare, maximele vor crește ușor, atingând 5-6 grade și în celelalte regiuni, iar minimele vor urca de la -22 și -15 grade, la valori de aproximativ -10 grade. În zonele mai joase din sud și sud-est, temperaturile nocturne vor ajunge la -6 sau -7 grade, marcând sfârșitul acestui episod de frig extrem.

„De marți, din 25 februarie, o ușoară încălzire, timid în partea de vest a țării, 9-10°C, după care, posibil pe parcursul săptămânii viitoare, mai ales în a doua parte, să consemnăm valori la nivelul maximelor pozitive, cel mult 5-6 grade și în restul țării, și chiar și minimele să mai câștige câteva grade, de la valori de minus 22 – minus 15 grade, la cel mult valori de până la minus 10 grade, iar în zonele mai joase din sudul și sud-estul țării, minus 6 – minus 7°C”, a mai spus directorul ANM.

iarna zapada ninsori vremea
SURSĂ FOTO: Dreamstime

ANM a emis o atenționare Cod galben de vreme deosebit de rece

În intervalul joi-vineri dimineața, cerul va fi temporar noros, iar temperaturile vor oscila între -4 și -15 grade Celsius, cu valori mai scăzute în zonele periferice. De vineri dimineața până sâmbătă, vremea se va menține rece, cu maxime între -5 și -3 grade și minime între -16 și -13 grade. Sâmbătă spre duminică, temperaturile vor continua să scadă, atingând minime de până la -18 grade.

Duminică și luni, gerul va persista, iar temperaturile nocturne vor ajunge la -19 grade, iar în zonele periferice ar putea coborî și mai mult. Vântul va sufla slab până la moderat, iar cerul va fi variabil, cu perioade de senin pe timpul nopții.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de vreme deosebit de rece, valabilă până luni, 24 februarie. Avertizarea vizează aproape întreaga țară, inclusiv Municipiul București și județele Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Vaslui. De asemenea, parțial afectate vor fi și județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu-Mare și Timiș.