Frigiderele vor fi interzise! Ordinul a venit deja de la UE

frigider

SURSA FOTO: Dreamstime

Frigiderele vor fi interzise. Parlamentarii de la Bruxelles au convenit asupra datelor până la care pompele de căldură și echipamentele electrice, precum cele de aer condiționat și frigiderele, trebuie să renunțe la gazele fluorurate (freon) și să treacă la alternative mai prietenoase cu clima.

Frigiderele vor fi interzise

Gazele fluorurate reprezintă aproximativ 2,5% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Printre cele mai grave dintre acestea, SF6 este de 25.000 de ori mai nociv pentru climă decât CO2, iar blocul comunitar s-a angajat să le elimine rapid prin intermediul Tratatului de la Montreal și al amendamentului său de la Kigali.

Cu toate acestea, gazele fluorurate sunt, de asemenea, vitale pentru funcționarea unor tehnologii esențiale: pompele de căldură, aparatele de aer condiționat și frigiderele.

Acest lucru a făcut ca negocierile să fie dificile din punct de vedere politic, negociatorul principal al Verzilor, Bas Eickhout, făcând presiuni pentru mai mult decât erau dispuse să ofere țările UE. Ca urmare, discuțiile din iulie au eșuat.

De atunci, aceste probleme au fost rezolvate, iar la începutul lunii octombrie negociatorii au reușit să ajungă la un acord în timp record, scrie Euractiv.

„Am ajuns la un acord ambițios care ar pune capăt gazelor fluorurate”, a declarat Eickhout, care a fost negociatorul principal pentru Parlamentul European în timpul discuțiilor cu statele membre ale UE.

Frigiderele vor fi interzise. Astfel, se menține eliminarea completă a gazelor fluorurate până în 2050. Până atunci, însă cota de gaze fluorurate va scădea brusc. Această traiectorie generală a fost în mare parte necontroversată în timpul negocierilor și menține UE pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini obligațiile internaționale în materie de climă.

Interdicțiile de produse specifice s-au dovedit a fi cele mai controversate

Mai exact, pompele de căldură, care se bazează pe gazele fluorurate pentru a transfera căldura exterioară în locuințe, și aparatele de aer condiționat și frigiderele care au nevoie de gaze fluorurate pentru a funcționa.

Inițial, industria pompelor de căldură s-a temut că interzicerea prea rapidă a gazelor fluorurate din produsele sale ar putea duce la prăbușirea pieței. Compromisul convenit exclude pompele de căldură mici (și aparatele de aer condiționat) care funcționează cu gaze fluorurate de 150 de ori mai rele decât CO2 din 2027, în timp ce modelele mai prietenoase cu clima sunt interzise din 2032.

Șeful lobby-ului pentru pompe de căldură, Thomas Nowak, a calificat termen decis drept „ambițios, dar realizabil”. Modelele mai mari, inclusiv cele cu sisteme divizate care fac instalarea mai dificilă, vor fi interzise complet începând cu 2035.